Bavlnený koláč: Úžasne nadýchaná piškóta z mascarpone a snehu, deti vyhlásili, že chutí ako zmrzlina!

Vynikajúci recept z youtube na krémovú piškótu, ktorá tromfne aj zmrzlinu.

Recept je známy aj pod názvom bavlnený koláčik a ak ste ho ešte neskúsili, rozhodne by ste to mali napraviť.

Skutočne sa rozplýva na jazyku.

 

 

...

Potrebujeme:

250 g Mascarpone

1 menší citrón

6 vajce (L)

140 g kr. cukor

100 ml plnotučné mlieko

60 g maslo

1/4 lyžička soľ

60 g hladká múka

20 g kukuričný škrob

1/4 lyžička vínny kameň alebo prášok do pečiva (vínny kameň som kúpila v DM-ke)

Postup:

Citrón umyjeme, nastrúhame z neho kôru a vytlačíme šťavu.

Vajcia rozklepneme a do misiek oddelíme žĺtky od bielkov.

Z bielkov, vínneho kameňa a polovice cukru (70g) pripravíme jemný sneh (nie úplne tuhý).

 

Foto: youtube/Michael Lim

 

V teplom mlieku rozpustíme maslo a necháme vychladnúť.

Mascarpone vyšľaháme dokrémova.

Vo väčšej miske a po jednom zapracujeme žĺtky.

 

Foto: youtube/Michael Lim

 

Následne zašľaháme polovicu cukru (70g), rozpustené maslo s mliekom, soľ, citrónovú šťavu (1PL) a citrónovú kôru (1PL).

Nakoniec do zmesi preosejeme múku a škrob a zamiešame.

 

Foto: youtube/Michael Lim

 

Sneh pridávame do zmesi po tretinách.

Prvú tretinu zapracujeme klasickým zašľahaním.

Druhú tretinu potom jemne vmiešame, aby sme nestratili vzduch našľahaný v snehu.

Nakoniec zmes vlejeme do tretej tretiny snehu už len naozaj jemne premiešavaním po obvode spojíme dokopy.

 

Fotka:youtube/Michael Lim

 

Cesto opatrne nalejeme do okrúhlej tortovej formy (20cm), alebo menšej štvorcovej formy s vyšími okrajmi, ktorú sme zvonku po okrajoch a zospodu zabalili do potravinárskej fólie, tak, aby nebolo vyššie od horného okraja ako 1,5 cm.

Ak by cesta bolo viac použijeme iba toľko, aby sme neporušili limit 1,5 cm od horného okraja.

 

Fotka:youtube/Michael Lim

 

Vložíme do hlbšieho plechu, do ktorého nalejeme vriacu vodu do výšky cca 3 cm.

Dáme piecť na 20 minút pri teplote 200°C, potom teplotu znížime na 140 a pečieme ešte 30 minút.

Potom vypneme rúru a necháme koláčik dnu ďalších 30 minút (rúra úplne zatvorená).

 

 

Potom vytiahneme plech s vodou a koláč necháme odpočívať v rúre ďalších 30 minút tento raz už s jemne pootvorenými dvierkami.

Necháme ho potom pri izbovej teplote úplne vychladnúť a následne ho uvoľníme z formy.

Podávame poprášený práškovým cukrom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Zdroj, titulná foto: youtube

Foto: pexels