plny-hrniec_transparent_negativ.png

Barónkine rezy: Vznešený jablkový koláč v troch vrstvách – toto u nás ide viac, ako drahé zákusky!

Výborný koláčik, vždy, keď sú jablká, musí byť na stole. Strúhané cesto a absolútne fantastická náplň z džemu, strúhaných jabĺk a snehu. Fantázia!

Výborný koláčik, vždy, keď sú jablká, musí byť na stole. Strúhané cesto a absolútne fantastická náplň z džemu, strúhaných jabĺk a snehu. Fantázia!

Potrebujeme:

450 g múka polohrubá

200 g cukor práškový

4 ks žĺtky

250 g maslo

1/5 ks prášok do pečiva

2 lyžice kakaa (ak chcete biele cesto, kakao nedávajte)

Plnka:

džem

1 kg jablká (môžeme ich nastrúhať, alebo nakrájať na tenké plátky)

4 ks bielky

150 g cukor práškový

škorica

šťava citrónová

Postup:

Do misy si nakrájame zmäknuté maslo, preosejeme múku spolu s kypr. práškom a práškovým cukor. Pridáme žĺtky, kakao a rukami vypracujeme cesto. Maslo sa pri práci s rukami roztopí a postupne vytvorí kompaktné cesto. Netreba to vzdávať keď sú z toho stále ,,otrusinky,, ono sa to zlepí :). Časť cesta (menšiu polovicu) si odložíme do chladničky aby trocha stuhlo.

Plech si vymastíme maslom a rozvaľkáme valčekom alebo rukami roztlačíme. Na cesto si rozotrieme džem a potom strúhané, alebo krájané jablká. Vrch pokvapkať šťavou z citróna, posypať škoricou (vanilkovým cukrom a pod.). Vyšľaháme si z bielok a cukru sneh a natrieme na jablká.

A už len ten kúsok cesta, ktorý sme si odložili nastrúhať (na veľkom strúhadle ) na sneh z bielok. Prípadne môžeme cesto rozvaľkať, nakrájať pásy a tie poukladať krížom. Pečieme na 180° C cca 40 min.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes