plny-hrniec_transparent_negativ.png

Banány kupujeme celý rok, ale toto by nám nenapadlo ani vo sne: Šupky už nevyhadzujte, TOTO z nich môžete mať!

Keď sa naučíte tento jednoduchý recept, banánové šupky už nikdy nevyhodíte.

Namiesto toho si z nich pripravíte tento fantastický banánový med alebo sirup.

Vyskúšajte a neoľutujete.

 

 

Postupujte podľa tohto jednoduchého návodu z youtube kanála Un jour Une recette.

Potrebujeme:

6 bio zrelých banánov

vodu + štipku sódy bikarbóny na umytie

1 l čistej vody

kokosový cukor

Postup:

Tento recept sa vám bude hodiť, keď naraz spotrebujete väčšie množstvo banánov.

Nazbierajte si šupky zo 6 bio banánov, ak treba, odstráňte nálepky a dôkladne ich umyte v roztoku vody a sódy bikarbóny.

 

 

Najskôr ich nechajte namočené asi 5 minút.

Potom ich opláchnite pod tečúcou vodou.

Banánové šupky vložte do hrnca a pridajte 1 liter čistej vody. 

 

 

Nechajte zovrieť, potom odstavte zo sporáka, prikryte pokrievkou a nechajte macerovať niekoľko hodín, najlepšie cez noc. 

Po uplynutí tejto doby prefiltrujte banánovú vodu cez husté sitko. 

Zo šupiek si odstráňte konce a nakrájajte ich na malé kúsky. 

 

 

Vložte do mixéra a rozmixujte na pyré. 

Toto pyré môžete použiť napríklad na dochutenie zmrzliny, prípadne jogurtov.

Banánový odvar si rozdeľte na polovicu, prvú polovicu si nalejte do formičiek na ľad a môžete ich pridávať napríklad do nápojov. 

Zvyšnú časť banánového odvaru nalejte do hrnca, tekutinu odvážte a pridajte rovnaké množstvo kokosového cukru. 

Povarte približne 20 minút, aby odvar zhustol.

Med z banánových šupiek nalejte do skleneného uzatvárateľného pohára a nechajte vychladnúť.

Keď vychladne, ešte viac zhustne.

Sirup z banánových šupiek

Ak potrebujete spotrebovať len jednu banánovú šupku, môžete si pripraviť aj sirup. 

Potrebujeme:

1 šupku z bio banánu

 

 

Postup:

Banánovú šupku si opäť umyjeme ako v prvom postupe a nakrájame na malé kúsky (konce opäť odstránime).

Pokrájanú banánovú šupku si odvážte a pridajte rovnaké množstvo nerafinovaného cukru alebo kokosového cukru.

Zmiešajte obe ingrediencie a nechajte 5 hodín macerovať. 

Sirup sa pripraví prakticky sám.

Viac informácií sa dozviete v priloženom videu.

Dobrú chuť!

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes