Mám pre vás vynikajúci recept na Balkánske zemiaky s cesnakom a maslom, ktoré robím vždy na sviatky.
Je to naša obľúbená príloha a viete ju rýchlo pripraviť. Skúste a uvidíte sami, že lepšie zemiaky ste ešte nejedli!
Potrebujeme:
500 g zemiakov
hlávku cesnaku
plátok masla cca 1 cm
trochu oleja
tymián
rozmarín
rascu
hladkolistá petržlenová vňať
korenie
soľ
Postup:
Zemiaky dôkladne umyjeme a nakrájame na mesiačiky.
Ľahko ich pokvapkáme olejom (len, aby sa nepripiekli) a okoreníme, nesolíme.
Hlávku hore zrežeme, pokvapkáme olejom, pridáme bylinky a zabalíme do alobalu.
Na plech s papierom na pečenie dáme zemiaky, balíček s cesnakom a bylinky podľa chuti.
Pečieme na 200 st. asi 30-40 minút do zlatista.
Cesnak po upečení ošúpeme a rozotrieme pomocou vidličky.
Maslo rozpustíme, pridáme cesnak, soľ a nakrájanú petržlenovú vňať.
Maslo necháme pár sekúnd prebublať a vmiešame do zemiakov.
Poriadne premiešame a môžeme podávať ako prílohu, so šalátom, s kefírom alebo len tak.
Pre väčšiu pikantnosť môžete pridať do horúceho masla jeden strúčik čerstvého pretlačeného cesnaku.
Zemiačiky sú naozaj vynikajúce, určite si pochutnáte.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)