plny-hrniec_transparent_negativ.png

BALKÁNSKE pagáčiky plnené syrom: Sú jednoduché a neskutočne chutné, lepšie som nejedla!

Vynikajúce slané pečivo na balkánsky spôsob.

Pripravte si doma pečivo plnené syrom, ktoré je jemné a ľahké ako obláčik.

Špecifická príprava cesta robí z týchto pagáčikov neodolateľnú pochúťku, ktorú si okamžite zamilujete.

 

 

 

Fantastický recept na jemné domáce pagáče z youtube kanála Zelihanın Tatlı tuzlu tarifleri.

Potrebujeme:

1,5 pohára vody (300)

1 vajce

1 ČL soli

5 šálok hladkej múky

Na potretie cesta:

 

 

150 g masla alebo margarínu

1 žĺtok

Na plnku:

100 g balkánkseho syra alebo syra feta

Postup:

Do misky nalejeme vodu.

Pridáme vajce.

Špachtľou vymiešame.

 

 

Pridáme múku.

Osolíme.

Dôkladne premiešame.

 

 

Cesto rukou dobre vymiesime.

Vypracujeme vláčne cesto, ktoré sa nelepí na ruky.

Potom cesto v miske prekryjeme fóliou a necháme 10 minút odstáť.

 

 

Po uplynutí doby preložíme cesto na pomúčený stôl.

Z cesta vytvarujeme guľu.

Rozdelíme na dve rovnaké časti.

 

 

Cesto ušúľame do tvaru gule.

Posypeme múkou.

Rozvaľkáme do tvaru kruhu o veľkosti, ako sa len dá.

 

 

Cesto potrieme maslom alebo margarínom izbovej teploty.

Položíme naň druhé cesto.

Potiahnutím okrajov ho trochu zväčšíme.

 

 

Vrch cesta tiež potrieme maslom.

Potom cesto preložíme smerom do stredu na polovicu a potrieme maslom (viď video).

Cesto opäť preložíme na polovicu a potrieme (viď video).

 

 

Potom cesto preložíme a natrieme maslom.

Naposledy cesto preložíme a posypeme múkou.

Položíme na tanier, prikryjeme fóliou a vložíme na hodinu do chladničky.

 

 

Po hodine položíme cesto na pomúčený stôl.

Posypeme múkou a rozvaľkáme do tvaru veľkého štvorca.

Nakrájame na štvorce široké 4 prsty (10 cm x 10 cm).

 

 

Vyšlo nám 25 kusov cesta.

Do stredu cesta pridáme syr.

Potom cesto preložíme do tvaru obálky (viď video).

 

 

Spojíme okraje.

Taštičky otočíme spodnou časťou hore.

Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

 

 

Vrch potrieme žĺtkom.

Žiletkou vytvoríme na vrchu tri zárezy.

Pečieme dozlatista v rúre predhriatej na 190°C.

 

 

Po upečení necháme vychladnúť a môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes