Baklažán pečený s mletým mäsom

Turecká kuchyňa je známa po celom svete najmä preto, že na rozdiel od všeobecného presvedčenia, nezaťažuje kuchár konzumenta korením a pokúša sa zachovať prirodzenú chuť ako hlavnú zložku jedál. Pre tureckého kuchára je dôležité, aby baklažán chutil ako baklažán a jahňacie mäso ako jahňacie mäso.

Presne taký je aj dnešný recept, ktorý sme si pre vás pripravili. Ide o lahodný baklažán po turecky. Obľúbená zelenina v kombinácii s voňavým mäsom – čo môže byť lepšie?

Potrebujeme

3ks baklažánu

400 g mletého mäsa

1 ks cibule

2 ks paradajok

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 pohár paradajkovej šťavy

1 ks papriky

2 strúčiky cesnaku

soľ

čierne korenie

mäta

oregano

1 lyžicu na jemno nasekanej petržlenovej vňate

1 lyžicu na jemno nasekanej zelenej cibuľky

2 lyžice slnečnicového oleja

Postup prípravy

1. Opláchnite baklažán. Nakrájajte ho na plátky hrubé ako prst.

baklažány v turečtine

2. Osolíme a necháme 20 minút stáť, aby baklažán pustil šťavu. Potom baklažán osušíme kuchynskými utierkami.

baklažány v turečtine

3. Jemne nakrájame cibuľu a pridáme mleté mäso, soľ a korenie (podľa chuti).

baklažány v turečtine

4. Ďalej pripravíme omáčku. Za týmto účelom zostávajúcu cibuľu osmažíme na panvici po dobu asi 3 minút.

baklažány v turečtine

5. Paradajky nakrájame na 4 kusy, zalejeme vriacou vodou a odstránenime kožu.

6. Potom k týmto lúpaným paradajkám pridáme na kocky nakrájanú papriku a spoločne ich pridáme k cibuli na panvicu a spoločne varíme asi 7 minút. Potom pridáme paradajkovú šťavu, soľ, korenie a privedieme k varu.

baklažány v turečtine

baklažány v turečtine

7. Do omáčky pridajte mätu, oregano, nasekanú petržlenovú vňať a varte po dobu ďalších 3 minút.

baklažány v turečtine

8. Misu na pečenie potrieme olejom a pokryjeme plátkami baklažánu a mletého mäsa. Zalejeme všetkými hotovými omáčkami.

baklažány v turečtine

9. Misu na pečenie vložíme do rúry predhriatej na 180 stupňov a pečieme po dobu 45 minút.

baklažány v turečtine

10. Po upečení posypeme pokrm nakrájanou cibuľkou a cesnakom.

baklažány v turečtine

Môžeme podávať s ryžou alebou zeleninou.

Prajeme vám dobrú chuť!