Turecká kuchyňa je známa po celom svete najmä preto, že na rozdiel od všeobecného presvedčenia, nezaťažuje kuchár konzumenta korením a pokúša sa zachovať prirodzenú chuť ako hlavnú zložku jedál. Pre tureckého kuchára je dôležité, aby baklažán chutil ako baklažán a jahňacie mäso ako jahňacie mäso.
Presne taký je aj dnešný recept, ktorý sme si pre vás pripravili. Ide o lahodný baklažán po turecky. Obľúbená zelenina v kombinácii s voňavým mäsom – čo môže byť lepšie?
Potrebujeme
3ks baklažánu
400 g mletého mäsa
1 ks cibule
2 ks paradajok
1 pohár paradajkovej šťavy
1 ks papriky
2 strúčiky cesnaku
soľ
čierne korenie
mäta
oregano
1 lyžicu na jemno nasekanej petržlenovej vňate
1 lyžicu na jemno nasekanej zelenej cibuľky
2 lyžice slnečnicového oleja
Postup prípravy
1. Opláchnite baklažán. Nakrájajte ho na plátky hrubé ako prst.
2. Osolíme a necháme 20 minút stáť, aby baklažán pustil šťavu. Potom baklažán osušíme kuchynskými utierkami.
3. Jemne nakrájame cibuľu a pridáme mleté mäso, soľ a korenie (podľa chuti).
4. Ďalej pripravíme omáčku. Za týmto účelom zostávajúcu cibuľu osmažíme na panvici po dobu asi 3 minút.
5. Paradajky nakrájame na 4 kusy, zalejeme vriacou vodou a odstránenime kožu.
6. Potom k týmto lúpaným paradajkám pridáme na kocky nakrájanú papriku a spoločne ich pridáme k cibuli na panvicu a spoločne varíme asi 7 minút. Potom pridáme paradajkovú šťavu, soľ, korenie a privedieme k varu.
7. Do omáčky pridajte mätu, oregano, nasekanú petržlenovú vňať a varte po dobu ďalších 3 minút.
8. Misu na pečenie potrieme olejom a pokryjeme plátkami baklažánu a mletého mäsa. Zalejeme všetkými hotovými omáčkami.
9. Misu na pečenie vložíme do rúry predhriatej na 180 stupňov a pečieme po dobu 45 minút.
10. Po upečení posypeme pokrm nakrájanou cibuľkou a cesnakom.
Môžeme podávať s ryžou alebou zeleninou.
Prajeme vám dobrú chuť!