Fantastická jemná bábovka s kúskami čokolády na vrchu, na ktorej si budete chcieť pochutnávať každý deň.
Nič lahodnejšie ste ešte nejedli a to najmä vďaka pridaniu kyslej smotany do cesta.
Úžasný recept na jednoduchú domácu bábovku z youtube kanála Quick and easy.
Pridanie kyslej smotany do cesta na bábovku má viacero benefitov:
1. Vlhkosť: Kyslá smotana dodáva cestu vlhkosť, čím zabraňuje vysušeniu bábovky. Vďaka tomu je bábovka vláčna a nadýchaná.
2. Chuť: Kyslá smotana dodáva bábovky jemnú kyslastú chuť, ktorá skvele dopĺňa sladkú chuť cesta. Taktiež zvýrazňuje chuť ostatných ingrediencií, ako je vanilka alebo citrónová kôra.
3. Štruktúra: Kyslá smotana robí cesto jemnejším a vláčnejším, čím zabraňuje jeho tuhnutiu a zrnitosti. Vďaka tomu je bábovka ľahšia a vzdušná.
4. Trvanlivosť: Kyslá smotana pomáha udržať bábovku dlhšie čerstvú. Bábovka s kyslou smotanou vydrží v chladničke až 3-4 dni bez toho, aby vyschla.
Na bábovku potrebujeme:
3 vajcia
štipku soli
1/2 ČL vanilkového cukru
180 g kryštálového cukru
60 g masla
60 ml rastlinného oleja
2 PL kyslej smotany
6 PL hladkej múky (240 g)
1 ČL prášku do pečiva
1 PL kakaa
1 ČL kyslej smotany
30 g horkej čokolády
Postup:
Do misky rozbijeme vajcia, Pridáme štipku soli.
Potom pridáme vanilkový cukor.
Nasypeme cukor a mixérom vyšľaháme. V mikrovlnnej rúre alebo vo vodnom kúpeli roztopíme maslo.
Nalejeme do vajíčkovej zmesi a prešľaháme.
Pridáme olej a vyšľaháme. Potom pridáme kyslú smotanu a chvíľu šľaháme.
Do zmesi postupne po troškách preosejeme múku s práškom do pečiva.
Cesto rozdelíme na dve časti. Do jednej časti pridáme kakao a smotanu. Metličkou dôkladne premiešame.
Do formy na bábovku (priemer 26 cm) vymastenej maslom pridáme vrstvu kakaového krému.
Potom na striedačku pridávame biele a kakaové cesto.
Na tvrdej podložke nakrájame čokoládu na kocky.
Nakrájanú čokoládu naukladáme na vrch bábovky.
Formu vložíme do predhriatej rúry. Pečieme 30 minút pri teplote 180°C.
Po upečení vyberieme bábovku z formy a môžeme servírovať.
Ako môžeme bábovku servírovať?
Bábovka je všestranný dezert, ktorý sa dá servírovať rôznymi spôsobmi, aby ste uspokojili každú chuť. Tu je niekoľko nápadov:
Klasické servírovanie: Nakrájajte bábovku na plátky a podávajte ju samotnú, poprášenú práškovým cukrom. Môžete ju tiež poliať rozpustenou čokoládou, ovocným džemom alebo sirupom. K bábovke sa hodí aj šľahačka, zmrzlina alebo jogurt.
Dezertné kreácie: Bábovku môžete rozdrobiť a použiť ju ako základ na tiramisu alebo cheesecake. Môžete ju nakrájať na kocky a naplniť krémom alebo ovocím a poukladať do pohára ako dezert typu trifle. Bábovka sa dá použiť aj na prípravu domácich zmrzlinových sendvičov.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: