plny-hrniec_transparent_negativ.png

Bábovka z kyslej smotany, s vôňou čokolády: Tá najchutnejšia aká existuje!

Najchutnejšia bábovka podľa maminho receptu. Jednoduchá a chutná delikatesa!

Fantastická jemná bábovka s kúskami čokolády na vrchu, na ktorej si budete chcieť pochutnávať každý deň.

 

 

Nič lahodnejšie ste ešte nejedli a to najmä vďaka pridaniu kyslej smotany do cesta.

Úžasný recept na jednoduchú domácu bábovku z youtube kanála Quick and easy.

Pridanie kyslej smotany do cesta na bábovku má viacero benefitov:

1. Vlhkosť: Kyslá smotana dodáva cestu vlhkosť, čím zabraňuje vysušeniu bábovky. Vďaka tomu je bábovka vláčna a nadýchaná.

2. Chuť: Kyslá smotana dodáva bábovky jemnú kyslastú chuť, ktorá skvele dopĺňa sladkú chuť cesta. Taktiež zvýrazňuje chuť ostatných ingrediencií, ako je vanilka alebo citrónová kôra.

3. Štruktúra: Kyslá smotana robí cesto jemnejším a vláčnejším, čím zabraňuje jeho tuhnutiu a zrnitosti. Vďaka tomu je bábovka ľahšia a vzdušná.

4. Trvanlivosť: Kyslá smotana pomáha udržať bábovku dlhšie čerstvú. Bábovka s kyslou smotanou vydrží v chladničke až 3-4 dni bez toho, aby vyschla.

Na bábovku potrebujeme:

 

 

3 vajcia

štipku soli

1/2 ČL vanilkového cukru

180 g kryštálového cukru

60 g masla

60 ml rastlinného oleja

2 PL kyslej smotany

6 PL hladkej múky (240 g)

1 ČL prášku do pečiva

1 PL kakaa

1 ČL kyslej smotany

30 g horkej čokolády

Postup:

Do misky rozbijeme vajcia, Pridáme štipku soli.

Potom pridáme vanilkový cukor.

 

 

Nasypeme cukor a mixérom vyšľaháme. V mikrovlnnej rúre alebo vo vodnom kúpeli roztopíme maslo.

Nalejeme do vajíčkovej zmesi a prešľaháme.

Pridáme olej a vyšľaháme. Potom pridáme kyslú smotanu a chvíľu šľaháme.

Do zmesi postupne po troškách preosejeme múku s práškom do pečiva.

Cesto rozdelíme na dve časti. Do jednej časti pridáme kakao a smotanu. Metličkou dôkladne premiešame.

 

 

Do formy na bábovku (priemer 26 cm) vymastenej maslom pridáme vrstvu kakaového krému.

Potom na striedačku pridávame biele a kakaové cesto.

Na tvrdej podložke nakrájame čokoládu na kocky.

Nakrájanú čokoládu naukladáme na vrch bábovky.

Formu vložíme do predhriatej rúry. Pečieme 30 minút pri teplote 180°C.

 

 

Po upečení vyberieme bábovku z formy a môžeme servírovať.

Ako môžeme bábovku servírovať?

Bábovka je všestranný dezert, ktorý sa dá servírovať rôznymi spôsobmi, aby ste uspokojili každú chuť. Tu je niekoľko nápadov:

Klasické servírovanie: Nakrájajte bábovku na plátky a podávajte ju samotnú, poprášenú práškovým cukrom. Môžete ju tiež poliať rozpustenou čokoládou, ovocným džemom alebo sirupom. K bábovke sa hodí aj šľahačka, zmrzlina alebo jogurt.

Dezertné kreácie: Bábovku môžete rozdrobiť a použiť ju ako základ na tiramisu alebo cheesecake. Môžete ju nakrájať na kocky a naplniť krémom alebo ovocím a poukladať do pohára ako dezert typu trifle. Bábovka sa dá použiť aj na prípravu domácich zmrzlinových sendvičov.

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes