Vynikajúci jemný koláčik z vláčneho a jemného cesta.
Ideálny na každodenné maškrtenie ale aj na slávnostné príležitosti.
Ja zvyknem túto bábovku podávať aj s džemom a čokoládovou polevou, je to naozaj veľká dobrota.
Potrebujeme:
5 vajce
200 g cukor práškový
1 bal. vanilkový cukor
100 ml olej
100 ml vlažná voda
200 g múka polohrubá
1 bal. prášok do pečiva (PDP)
4 lyžice pomleté orechy vlašské
Citrónovú kôru z 1 citróna
1 lyžica kakao
štipka soľ
Na potretie:
kyselkavý džem
poleva čokoládová
na posypanie:
kokos
Postup:
Vymiešame žĺtky s práškovým a vanilkovým cukrom.
Pridáme vlažnú vodu.
Vmiešame múku s práškom do pečiva.
Nakoniec pridáme olej, orechy, citrónovú kôru.
Premiešame.
Z bielkov a štipky soli si vyšľaháme sneh.
Do cesta pridáme vyšľahaný sneh a premiešame.
Cesto si rozdelíme na polovice a do jednej z nich pridáme kakao.
Premiešame.
Do menšieho pekáča vložíme papier na pečenie.
Vylejeme svetlé a potom tmavé cesto.
Môžete to urobiť aj naopak a v ceste urobiť vzory pomocou špáradla, je to len na vás.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri 150 – 170°C približne 40 minút (závisí od typu rúry).
Upečený koláč necháme vychladnúť.
Vychladnutý koláč potrieme ľubovoľným džemom.
Nakoniec rozotrieme čokoládovú polevu (mliečnu alebo horkú, podľa chuti).
Posypeme kokosom…
Prajeme vám dobrú chuť! :-)