Babkine vodové rožky: Pečieme ich už 60 rokov a zatiaľ nikto lepší recept nevymyslel – za lacný peniaz 3 plné plechy!

Na tento recept sa skoro zabudlo, no bola by to veľká škoda. Vodové cesto je naozaj fantastické, dobre sa s ním pracuje, je za chvíľku pripravené a rožky sú z neho naozaj fantastické. My máme najradšej orechové a lekvárové. Môžete ich naplniť čímkoľvek.

Potrebujeme:

600 g hl múky

1 bal. prášku do pečiva

1 kocka čerstvého droždia (ak sa vám zdá veľa, môžete použiť len 1/2, ja dávam celú kocku)

0,5-1 dl mlieko vlažné – podľa potreby

100 g kr. cukor

...

250 g maslo alebo Hery

2 ks vajíčka

Citrónová kôra

Náplň: orechová, maková, lekvárová, tvarohová, jablková

Postup:

Z múky (do ktorej sme dali aj prášok do pečiva), vlažného mlieka, cukru a droždia zarobíme kvások, necháme vyjsť. Potom pridáme ostatné prísady – vajcia, zmäknuté maslo, kôru z 1 citróna a vypracujeme cesto. Nechávam chvíľu podkysnúť, ale babka ho hneď dávala kúpať. :-)

Teraz prichádza to kúzlo – Hrniec alebo misku naplníme vlažnou vodou. Cesto ešte v rukách premiešame a dáme ho do misky s vlažnou vodou a necháme ho tam, kým nevypláva na povrch. Je to individuálne, niekedy vypláva ihneď, niekedy trošku neskôr, ale vypláva vždy:-) Mne to nikdy netrvalo viac, ako 30 minút.

Kým sa cesto kúpe, pripravíme si náplň – jablková, orechová, maková – akákoľvek vám napadne.

Cesto vyberieme z vody na riadne pomúčenú pracovnú dosku – cesto vo vode trochu zredne, preto môžeme podsypať múkou trochu viac, ale netreba to preháňať, múky len toľko, koľko cesto prijme). Krátko premiesime, aby sa s cestom lepšie pracovalo. Ešte ho premiešame.

Rozdelíme si na 3-4 bochníčky a každú rozvaľkáme na palcku alebo plát. Rozkrojíme na časti (štvorce alebo trojuholníčky a ukladáme náplň). Zrolujeme a šup na vymastený alebo papierom vyložený plech. Pečieme vo vyhriatej rúre dozlatista. Upečené ešte horúce obaľujeme v práškovom cukre s vanilkovým.

Stanka Jakabcová