Tieto koláče máme u nás veľmi radi, pretože sú veľmi lahodné a môžete och skúsiť s akýmkoľvek letným ovocím. Tvarohová náplň a jemné cesto potešia každého maškrtníka.
Potrebujeme:
Cesto:
400 g múka hladká
200 g múka polohrubá
100 g cukor kryštálový
2 dl mlieko
cca 1 dl voda
75 g maslo
1 dl jogurt
1/2 kocky droždia
1 bal cukor vanilkový
0,5 ČL soľ
Náplň:
500 g tvaroh jemný krémový
3 lyžice pudingového prášku (vanilka) p
Ríbezle
Na potretie olej alebo rozpustené maslo
Postup:
Vo vlažnom mlieku s trochou cukru si rozrdobíme droždie a necháme chvíľu napučať. Vo väčšej miske zmiešame všetky sypké prísady na cesto, potom pridáme aj zmäknuté maslo, jogurt a droždie. Vypracujeme hladké, vzdušné cesto, ktoré sa oddeľuje od okrajov misky. Cesto zľahka pomúčime, vyformujeme do tvaru bochníka a necháme 30 minút kysnúť (vrch cesta poprášime múkou).
Vykysnuté cesto rozdelíme na rovnaké časti (buchtičky) a preložíme na plech vystlaný papierom a necháme prikryté ešte 10 minút odpočívať.
Na plnku si zmiešame tvaroh s pudingovým práškom a cukrom.
Buchtičky pomocou pohára rozlačíme tak, aby nám v strede vznikla jamka na plnenie, do jamky navrstvíme plnku a potom posypeme ríbezľami, alebo iným ovocím a okraje koláčov potrieme rozpusteným maslom alebo olejom. Necháme ešte podkysnúť, kým sa rúra vyhreje potom pečieme na 180 stupňoch asi 30 minút dozlatista.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Pavla