Babkine tvarohovo-ríbezľové koláče: Sú fantasticky jemné a ľahké, tromfnú aj moravské koláče!

Tieto koláče máme u nás veľmi radi, pretože sú veľmi lahodné a môžete och skúsiť s akýmkoľvek letným ovocím. Tvarohová náplň a jemné cesto potešia každého maškrtníka.

Potrebujeme:

Cesto:

400 g múka hladká

200 g múka polohrubá

100 g cukor kryštálový

2 dl mlieko

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

cca 1 dl voda

75 g maslo

1 dl jogurt

1/2 kocky droždia

1 bal cukor vanilkový

0,5 ČL soľ

Náplň:

500 g tvaroh jemný krémový

3 lyžice pudingového prášku (vanilka) p

Ríbezle

Na potretie olej alebo rozpustené maslo

Postup:

Vo vlažnom mlieku s trochou cukru si rozrdobíme droždie a necháme chvíľu napučať. Vo väčšej miske zmiešame všetky sypké prísady na cesto, potom pridáme aj zmäknuté maslo, jogurt a droždie. Vypracujeme hladké, vzdušné cesto, ktoré sa oddeľuje od okrajov misky. Cesto zľahka pomúčime, vyformujeme do tvaru bochníka a necháme 30 minút kysnúť (vrch cesta poprášime múkou).

Vykysnuté cesto rozdelíme na rovnaké časti (buchtičky) a preložíme na plech vystlaný papierom a necháme prikryté ešte 10 minút odpočívať.

Na plnku si zmiešame tvaroh s pudingovým práškom a cukrom.

Buchtičky pomocou pohára rozlačíme tak, aby nám v strede vznikla jamka na plnenie, do jamky navrstvíme plnku a potom posypeme ríbezľami, alebo iným ovocím a okraje koláčov potrieme rozpusteným maslom alebo olejom. Necháme ešte podkysnúť, kým sa rúra vyhreje  potom pečieme na 180 stupňoch asi 30 minút dozlatista.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Pavla