100-ročný RECEPT na pľundrové cesto s maslom (bez vajec) na všetko domáce pečivo: Zabudnite na lístkové, z toho upečiete VŠETKO!

Fantastické domáce cesto na všetko pečenie. Tento fabtastický domáci recet máme zo stránky napadovy.blog.

Postup:

750 g hladkej múky

25 g čerstvého droždia alebo 7 g suchého

450 ml horúcej vody

50 g cukru (úctyhodných 10 g cukru pre variant sarat)

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

100 ml oleja

cca 7 g soli

Kôra z citróna

2 balenia vanilkového cukru

Ďalej:

200 g zmäknutého masla

100 g hladkej múky

Postup:

Suroviny na základ cesta vložíme priamo do misky robota. Ak robíte slanú verziu, potom pridajte iba 10 g cukru, úplne odstráňte vanilku a nastrúhanú citrónovú kôru a pridajte 10 g soli (namiesto 7 g).

Miesime špeciálnym nástavcom na cesto 5-7 minút. Získame jemné cesto, vyformujeme do tvaru bochníka.

Misu zakryjeme igelitom a necháme cesto kysnúť, kým nezvýši objem na dvojnásobok. Čas sa líši v závislosti od teploty okolia.

Teraz si vyrobíme maslovú hmotu.

Pár hodín pred prípravou vyberieme maslo z chladničky. V samostatnej miske vymiešame mäkké maslo s múkou, kým mi nevznikne jednotná hmota.

Teraz ideme maslovú hmotu spojiť s cestom a postupujeme nasledovne:

Pracovnú dosku zľahka posypeme múkou a vykysnuté cesto rozvaľkáme na plát s hrúbkou cca. 0,5 cm.

 

Potrieme 1/3 maslovej hmoty a cesto preložíme – z oboch bokov smerom do stredu a zhora aj zdola smerom do stredu.

 

Získame akýsi balíček, ktorý necháme pár minút odpočívať pod utierkou a následne postup zopakujeme ešte 2x. Babička to robila tak, že po prvom preložení nechala cesto odpočívať len 5 minút, po druhom 15 minút a po treťom preložení asi 20 minút.

Potom cesto rozvaľkáme a používame na prípravu plnených koláčov, rožkov, slimákov alebo iného pečiva.

Čo neminiete, jednoducho odložte do chladničky. Cesto vydrží aj niekoľko dní!

Témy:


Pridajte svoj komentár