plny-hrniec_transparent_negativ.png

100-ročný RECEPT na pľundrové cesto s maslom (bez vajec) na všetko domáce pečivo: Zabudnite na lístkové, z toho upečiete VŠETKO!

Fantastické domáce cesto na všetko pečenie. Tento fantastický domáci recept sa skutočne oplatí vyskúšať!

 

 

Pľundrové cesto je hybrid medzi lístkovým a kysnutým cestom. Je to kysnuté cesto, ktoré sa opakovane prekladá s maslom, čím sa vytvára charakteristická lístková štruktúra. Táto štruktúra umožňuje cestu pri pečení krásne sa nadvihnúť a vytvoriť jemné a vzdušné vrstvy. Pľundrové cesto sa používa na výrobu rôznych druhov pečiva, ako sú:

Croissanty: Najznámejšie pečivo z pľundrového cesta.

Rožky: Slané alebo sladké, plnené rôznymi ingredienciami, ako sú šunka, syr, mak, orechy alebo džem.

Záviny: Sladké plnené ovocím, tvarohom alebo makom.

Slimáky: Sladké plnené orechmi, škoricou alebo kakaom.

Buchty: Sladké plnené džemom, tvarohom alebo makom.

 

Postup:

750 g hladkej múky

25 g čerstvého droždia alebo 7 g suchého

450 ml horúcej vody

50 g cukru (úctyhodných 10 g cukru pre variant sarat)

100 ml oleja

cca 7 g soli

Kôra z citróna

2 balenia vanilkového cukru

Ďalej:

200 g zmäknutého masla

100 g hladkej múky

Postup:

Suroviny na základ cesta vložíme priamo do misky robota.

Ak robíte slanú verziu, potom pridajte iba 10 g cukru, úplne odstráňte vanilku a nastrúhanú citrónovú kôru a pridajte 10 g soli (namiesto 7 g).

Miesime špeciálnym nástavcom na cesto 5-7 minút.

Získame jemné cesto, vyformujeme do tvaru bochníka.

Misu zakryjeme igelitom a necháme cesto kysnúť, kým nezvýši objem na dvojnásobok.

Čas sa líši v závislosti od teploty okolia.

Teraz si vyrobíme maslovú hmotu.

Pár hodín pred prípravou vyberieme maslo z chladničky.

 

 

V samostatnej miske vymiešame mäkké maslo s múkou, kým mi nevznikne jednotná hmota.

Teraz ideme maslovú hmotu spojiť s cestom a postupujeme nasledovne:

Pracovnú dosku zľahka posypeme múkou a vykysnuté cesto rozvaľkáme na plát s hrúbkou cca. 0,5 cm.

Potrieme 1/3 maslovej hmoty a cesto preložíme – z oboch bokov smerom do stredu a zhora aj zdola smerom do stredu.

Získame akýsi balíček, ktorý necháme pár minút odpočívať pod utierkou a následne postup zopakujeme ešte 2x.

Babička to robila tak, že po prvom preložení nechala cesto odpočívať len 5 minút, po druhom 15 minút a po treťom preložení asi 20 minút.

 

 

 

 

Potom cesto rozvaľkáme a používame na prípravu plnených koláčov, rožkov, slimákov alebo iného pečiva.

Čo neminiete, jednoducho odložte do chladničky.

Cesto vydrží aj niekoľko dní!

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes