Babkine placky ako pavučinka: Zabudnite na predražené tortilly z obchodu, toto je skoro zadarmo a chuť úžasná!

To, čo v obchode predávajú ako drahé pšeničné palcky tortilly, moja babička robila už pred rokmi. Hlavné prísady sú múka a domáca masť, ide o fantastickú prílohu k omáčkam, ale my ich papkáme len tak. Stačí potrieť masťou a do 10 minút z nich nie je ani omrvinka!

Potrebujeme:

  • hladká múka – 300 g
  • voda – 200 g
  • tuk – 70 g (ideálna je masť a v núdzi olej)
  • soľ – 1 KL
  • prášok do pečiva – 1/2 KL

Postup:

V múke rozmiešame soľ a kypriaci prášok, pridáme tuk a vodu a vymiesime mäkké cesto.

Vymiesené cesto rozdelíme na 10 častí a z každého postupne vyvaľkáme koleso (keď nie je doma valček, poslúži aj fľaša) o veľkosti dna panvice.

Pečiem na oceľovej, hodí sa aj liatinová či kameninová . Placky pečieme na sucho. Teplotu si každý musí doladiť sám, na mojej varnej doske je to stupeň 5,5.Placky by sa nemali piecť prirýchlo ani pridlho, čierne fliačky tiež niesú žiadúce. Upečené ukladáme na seba a prikrývame utierkou alebo fóliou.Zabalené vydržia v chladničke 2 dni, v mrazničke aj 2 mesiace.

Dnes najobľúbenejšie