Takto moja starká robila langoše bez vajec, mlieka – iba droždie, voda a trocha octu.
Potrebujeme:
1/2 kg múka hladká
1/2 kocky droždie čerstvé
troška cukor
1 ČL soľ
1 PL ocot
podľa potreby teplá voda
Olej na vyprážanie
Postup:
Kvások:
V teplej vode rozmiešame 1/2 kocky čerstvého droždia s troškou cukru.
Cesto:
Múku premiešame so soľou, pridáme 1 PL octu a kvások.
Teplú vodu pridávame počas miesenia, aby sme dosiahli hladké polotuhé cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť.
Z tejto dávky mi vyšlo 12 ks menších (veľkosť malého taniera) langošov.
Potrieme si ruky olejom a z cesta tvarujeme guličky.
Tie prikryjeme a nechám ešte podkysnúť cca 10 min.
Langoše vyprážame v horúcom oleji z obidvoch strán, tak aby v oleji „plávali“ (ako šišky).
Podávame najradšej s pochúťkovou kyslou smotanou, kečupom s roztlačeným cesnakom a soľou.
N na vrch samozrejme strúhaný syr.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)