plny-hrniec_transparent_negativ.png

Z tohoto upečiete čokoľvek: Babkine kysnuté cesto na buchty, koláče, záviny aj slané pagáče – a všetko je mäkučké celé dni!

Kysnuté cesto bola kedysi moja smrť, skoro nikdy sa mi nepodarilo tak, aby som chcela. Odkedy mám tejto recept, neviem si pečenie vynachváliť. Je úžasné a úplne jednoduché!

Postup:

1 kg hladkej múky

3 PL cukru

1 prášok do pečiva

2 dcl oleja

1 kocka kvasníc

1 PL medu (voliteľné, ja už nedávam, zdá sa mi, že vydržia mäkké dlhšie)

1/2 l mlieka

1 ČL soli

Postup:

Z trochy teplého mlieka, droždia a 1 lyžičky cukru urobíme kvások. Keď vyjde (asi 15 minút), pridáme ho do múky v ktorej sme si urobili jamku a pridáme aj ostatné prísady (soľ pridávame úplne na konci miesenia). Vymiesime hladké, nelepivé cesto, ktoré necháme poriadne vykysnúť na teplom mieste. Cesto môžete robiť priamo na doske, alebo pokojne aj v miske, je to na vás. Z cesta robíme dukátové buchtičky, záviny, buchty aj moravské koláče.

Do múky pridáme urobený kvások a postupne všetky ostatné ingrediencie. Vymiesime nelepivé cesto a necháme riadne vykysnúť. Tvarujeme buchtičky, ktoré plníme lekvárom, tvarohom, makom. Buchtičky namáčame do roztopeného masla, aby sa po upečení pekne oddeľovali. Toto cesto je výborné na prípravu pečených buchiet, závinov, dukátových buchiet a moravských koláčov. Ešte mám jeden tip, hoci sú koláčiky z takéhoto cesta mäkučké aj o dva dni, ja zvyknem pridať aj trochu taveného syra (pár trojuholníkov) a potom sú výborné aj o 4 dni. Robím takto aj slané pagáčiky a nevieme si ich vynachváliť. Za mňa najlepšie kysnuté cesto.

Najlepšie recepty na dnes