Fantastický recept na Valašskú kyselicou, ktorá nie je len obyčajnou polievkou, ale vitaminovou bombou a to hlavne v týchto dňoch.
Potrebujeme:
3 zemiaky
1 cubuľu
400 g kyslej kapusty aj s nálevom
1 šálkou vody
1 lyžica rasce
3 guličky nového korenia
3 bobkové listy
120 g slaniny
1 klobásu
50 ml mlieka
1 lyžicu hladkej múky
Postup:
Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a v osolenej vode uvaríme. V druhom hrnci podusíme 400 g kyslej kapusty aj s nálevom a hrnčekom vody. Pridáme korenie – 1 lyžičku rasce, 3 guľôčky nového korenia a 3 bobkové listy. Akonáhle sú zemiaky takmer mäkké, prilejeme je kapustovú šťavu s 1 šálkou vody. Orestujeme na kocky nakrájanú slaninu (120 g) s 1 najemno nasekanú cibuľou. Pridáme na kolieska nakrájanú klobásu. V 50 ml mlieka dobre rozmiešame 1 lyžicu hladkej múky, prilejte do kapusty a dôkladne rozmiešajte. Pridajte orestovanou slaninu s klobásou a varte približne 15 minút. Odstráňte z platničky, polievku osoľte a okoreňte a dochuťte kyslou smotanou.