Perfektný starý recept podľa mojej starkej. My máme práve teraz skoro všetky suroviny v záhrade – fazuľa, cibuľa, mrkva aj paradajky. Jediné, čo treba kupovať je klobáska, alebo stačí aj obyčajný párok.
Potrebujeme:
- 35 dkg fazule
- 1 cibuľu
- Mrkvu
- 20 dkg paradajok
- 4 kusy klobásky alebo párky
- 20 ml slnečnicového oleja
- soľ (podľa chuti)
- čierne korenie
- červená paprika
- bobkový list
- Pretlak rozriedený s vodou
(Do gulášu môžete pridať aj zemiaky, údené mäsko, alebo čo máte doma. Babka doň v zime dávala aj krúpy alebo cícer) :-)
príprava:
- Namočte fazuľa do studenej vody a nechajte ju stáť aspoň 6-8 hodín. Potom umyte, dajte do hrnca a zalejte dostatkom vody (vody by mala byť 3x viac, ako fazule). Varíme domäkka, pričom vodu oslíme.
- Nakrájame cibuľu na drobno, mrkvu na plátky, klobásku na väčšie kúsky. Paradajky ošúpeme a nakrájame nadrobno.
- Cibuľu orestujeme na oleji, pridáme mrkvu a aj klobásku. O 3 minúty neskôr pridáme aj paradajky a spolu restujeme, kým sa paradajky nerozvaria. .
- V prípade, že je fazuľa hotová, jednoducho scedíme a pridáme na panvicu – nezabudneme pridať aj bobkový list a koreniny. Podľa potreby pridáme paradajkový pretlak rozriedený s trochou vody, ak je zmes príliš suchá a hutná. 15 minút povaríme a hotovo.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)