plny-hrniec_transparent_negativ.png

Babka každý rok piekla na Vianoce makový závin: Jej recept je najlepší

Mak, orechy, med, pomarančová kôra, hrozienka…

 

 

Neznie to ako ideálna kombinácia?

Z týchto a niekoľkých ďalších surovín pripravíte vynikajúci makový závin, na ktorý som čakal každý rok ako na spásu.

Výnimočný recept na lahodný domáci makový závin z portálu pysznosci.

Makový závin je koláč, ktorý jeme len na Vianoce.

Na jednej strane je to úplne nepochopiteľné, pretože táto pochúťka v ničom nezaostáva za „celoročnými“ lahôdkami ako jablkový koláč či pusinky.

 

 

Na druhej strane v tom vidím pozitívne stránky.

Možno aj preto sa na závin každý rok tešíme a ešte viac nás to núti tešiť sa na sviatky.

V mojej rodine závin vždy pripravovala moja stará mama.

 

 

Dnes túto úlohu preberám ja.

Našťastie, ak máte správny recept, nie je to také ťažké.

Kúpim mak (nie hotovú makovú hmotu, lebo neznášam glukózovo-fruktózový sirup) a pustím sa do práce.

 

 

Na makový závin potrebujeme:

500 g polohrubej múky

300 g maku

50 g čerstvého droždia

250 ml mlieka

120 g margarínu

6 vajec

150 g práškového cukru

 

 

200 g kryštálového cukru

50 g medu

60 g masla

40 g strúhanky

100 g lúpaných vlašských orechov

50 g kandizovanej pomarančovej kôry

50 g hrozienok

soľ

Postup:

Do misky rozdrobíme droždie.

Pridáme lyžicu práškového cukru, tri lyžice zohriateho mlieka a lyžicu múky.

Premiešame a necháme kysnúť.

 

 

Margarín rozpustíme a necháme vychladnúť.

V hrnci zohrejeme mlieko.

Vajíčka rozbijeme a oddelíme bielky od žĺtkov.

 

 

Žĺtky vyšľaháme so zvyšným práškovým cukrom.

Pridáme múku, mlieko, trochu soli a vykysnutý kvások.

Vymiesime jednotné cesto.

 

 

Postupne pridávame vychladnutý margarín.

Prikryjeme čistou utierkou a odložíme bokom.

Mak varíme asi 30 minút.

 

 

Potom mak precedíme a pomelieme.

Pridáme med, cukor a maslo rozpustené v hrnci.

Všetko spolu smažíme niekoľko minút, odstavíme a necháme vychladnúť.

 

 

Až potom do makovej zmesi pridáme sneh z dvoch bielkov, pomarančovú kôru, hrozienka, nasekané orechy a strúhanku.

Cesto vymiesime a rozvaľkáme na obdĺžnik.

Potrieme bielkom a nanesieme makovú zmes (2 cm na každej strane musia zostať prázdne).

 

 

Okraje z každej strany prehneme dovnútra.

Potom to celé zvinieme do rolky.

Závin vložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vymastený bielkom.

 

 

Prikryjeme a necháme 10 minút odpočívať.

Po uplynutí doby vložíme závin do predhriatej rúry.

Pečieme 40 minút pri teplote 180°C.

 

 

Po upečení necháme vychladnúť a môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes