Domáce jablká v sladkom sirupe, pred rokmi ich vyrábala naša starká a doteraz ich milujeme.
Potrebujeme:
Jablká 5 kg
Kr. cukor 200 g
Listy ríbezlí 30 kusov
Voda 5 l
Soľ 1 polievková lyžica
Postup:
Na prípravu sirupu pridajte do vody cukor a soľ. Zmes sa privedie do varu, potom sa nechá vychladnúť. Namiesto cukru môžete použiť 300g medu.
Nádoby sterilizujte a na dno každého umiestnite 2 listy ríbezlí. Potom pridáme jablká stopkami nadol a opäť vrstvu listov. Ovocie sa zaleje ochladeným sirupom a uzavrie vekom.
Jablká nechajte 3 dni pri izbovej teplote a potom preneste na chladné miesto.
Ak nie je čas jablká nakladať jablká do pohárov, namočte jablká do hrnca alebo do veľkej panvice. Nezabudnite, že jablká musia byť všetky pokryté sirupom.