plny-hrniec_transparent_negativ.png

Kedysi jedlo chudobných, dnes rodinný poklad: Babičkine ŠKUBÁNKY podľa starého sedliackeho receptu!

Kedysi toto jedlo pripravovala moja prababička v čase, keď v dome neboli iné suroviny.

 

 

Zo zemiakov a hrnčeka múky vedela pripraviť vynikajúce šklbánky, ktoré sa podávali s bravčovou masťou, makom, orechmi, tvarohom, alebo sa opražili a jedeli len tak.

Toto staré a výdatné jedlo sa teší veľkému úspechu aj dnes.

Hoci v týchto časoch nie je núdza o jedlo, stále si túto pochúťku radi pripravujeme.

 

 

Ak máte chuť na delikatesu našich starých materí, tento recept určite skúste.

Potrebujeme:

Zemiaky – cca 1,5 kg

hrubá múka – cca 1 hrnček

soľ – cca 5 lyžičiek

rozpustené maslo alebo škvarková masť

Voliteľné:

 

 

Mletý mak

Mleté orechy

Cukor

Tvaroh

Škorica

Postup:

Zemiaky si ošúpeme a nakrájame.

 

 

Kráme na kocky s rozmermi približne 1,5×1,5 cm.

Dáme do hrnca, zalejeme vodou cca 1 cm nad zemiakmi.

Vodu osolíme – použijeme cca 5 kávových lyžičiek.

 

 

Uvarené zemiaky zlejeme, ale v hrnci necháme cca 2-3 polievkové lyžice vody.

Na zemiaky vo vode nasypeme hrubú múku tak, aby nebola vidieť voda.

Teraz obrátenou stranou varešky v hrnci urobíme niekoľko dier, aby bolo vidieť vodu.

 

 

Hrniec priklopíme a dáme na platničku na najnižší stupeň tak na 10 minút, aby sa múka preparila.

Po tejto dobe sporák vypneme (ale hrniec necháme na teplej platničke) a zemiaky s múkou rozšťoucháme dohladka.

Ešte môžeme obrátenou stranou lyžice vzniknutú zmes roztierať po stranách hrnca, aby bola hladšia.

 

 

Vykrajujeme lyžicou bochníčky a mastíme ich maslom alebo škvarkovou masťou.

Celková doba prípravy je asi 45 minút.

Večer alebo druhý deň sa dajú opekať.

 

 

Ak sa neminie všetko, môžete z hmoty vytvarohovať placky a piecť ich alebo vyprážať.

Najlepšie je, že túto pochúťku môžete pripraviť na slano aj na sladko – ako vám len bude chuť.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes