Starodávna drožďová polievka je recept, ktorý doma varíme už dlhé roky. vždy, keď bol problém s trávením, alebo ako babička hovorila „bol lenivý žalúdok“, robila sa táto polievka. Blahodárne vplýva na trávenie, metabolimus a je aj veľmi sýta, takže druhé už nepotrbujete.
Potrebujeme:
Na polievku:
Trošku oleja
1 cibuľu
1 petrtržlen (koreň)
1/2 koreňa zeleru
Soľ a korenie podľa chuti
1 mrkvu
10 cm póru
42 g droždia
1 vajce
1 liter vývaru (ak nemáme môžeme použiť vodu a bujón)
Pertžlenovú vňať na ozdobu – prípadne jarnú cibuľku
Halušky:
42 g droždia
1 cibuľku
3 lyžice mlieka
1 vajce
Hrsť strúhanky alebo pomleté ovsené vločky
1 strúčik cesnaku
1,5 lyžičky majoránky
Petržlenovú vňať
Postup:
Pripravíme si hrniec, do ktorého dáme trošku oleja a preložíme na plameň. Na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibluľku a keď je zlatistá, pridáme nakrájanú koreňovú zeleninu, pór a krátko orestujeme. Rozdrobíme si droždie a pridáme k zelenine. Spolu smažíme do ružova a následne do zmesi rozbijeme vajcia. Keď sa nám začnú robiť hrudky, zalejeme vývarom. Osolíme, okoreníme a varíme cca 10 minút.
Na knedlíčky si nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme dzlatista (dá sa aj nasucho, ale radšej pridajte kvapku oleja), pridáme prelisovaný cesnak a necháme ho rozvoňať. Následne pridáme aj rozdrobené droždie a vymiešame na kašičku. Potom pridáme mlieko a necháme vychladnúť. Nakoniec pridáme aj zvyšok prísad a vypracujeme tak, aby bola hmota vláčna. Strúhanku, alebo ovsenné vločky do zmesi pridávame podľa potreby. V dlaniach tvarujeme knedličky a zavaríme priamo v polievke alebo vo vode. Varíme cca 10 minút, kým nevyplávajú nad hladinu. Varíme priamo v polievke.