plny-hrniec_transparent_negativ.png

Viete, prečo treba pridať do cesta TEPLÚ vodu? Je hlavný dôvod, prečo bol babkin korpus vyhlásený v celom meste!

Úžasný recept na najlepšiu piškótu!

Dokonale nadýchaná piškóta je základom mnohých tort a zákuskov.

 

 

Hoci receptov je dosť, nie každému sa podarí upiecť tento koláčik na prvýkrát.

Odkedy mi tento patent ukázala babka, už s tým nemám problém.

Výnimočný recept na dokonalé piškótové cesto z portálu pysznosci.

Piškóta je zdanlivo jednoduchý koláč – stačí trochu múky a vajíčka – no v skutočnosti vie poriadne potrápiť.

Rád padá a občas sa nedvihne tak, ako by mal.

 

 

V mojej rodine je majstrom všetkých druhov piškót moja stará mama.

Piškóta podľa jej receptu sa vždy bezchybne podarí.

Prezradila mi svoje triky, vďaka ktorým dezert zvládnu aj začiatočníci.

Ako pripraviť dokonalú piškótu?

Najdôležitejším pravidlom pri pečení piškót je držať sa zoznamu surovín a ich pomerov.

Aj keď ma pri pečení svrbí ruka, aby som niečo pridal, ubral alebo upravil, oplatí sa krotiť svoje túžby.

 

 

Kľúčovým aspektom, ktorý stojí za to venovať mu pozornosť, je teplota surovín.

Mali by mať izbovú teplotu, preto je najlepšie všetko vybrať z chladničky aspoň hodinu predtým, ako sa pustíme do prípravy koláča.

Ďalším dôležitým prvkom je cukor – čím jemnejší, tým lepší.

Nešetrime na ňom, aj keď to nie je vyslovene zdravé.

Koláču dodá nielen chuť, ale aj chrumkavosť a vôňu.

Oplatí sa však dodržať množstvo uvedené v recepte, pretože príliš veľa cukru môže spôsobiť kolaps koláča.

 

 

Po upečení piškóty moja stará mama vždy stiahne zvrchu zhnednutú šupku.

Zakaždým som sa čudoval, prečo to urobila, ale nikto v domácnosti sa veľmi nesťažoval.

Pretože sladká kôrka sa vždy delila medzi ostatnými deťmi (aj dospelými) v dome.

 

 

Keď som sa spýtal, aký je účel a dozvedel sa odpoveď, začal som robiť to isté.

Tým, že sa piškóta „ošúpe“, koláčiky nielenže vyzerajú estetickejšie, ale už sa ani neoddeľujú na tanieroch.

Vďaka jednoduchému triku bude pečivo zakaždým vyzerať ako z tej najlepšej cukrárne.

 

 

Na dokonalú univerzálnu piškótu potrebujeme:

3 vajcia

3 lyžice polohrubej múky

3 lyžice kryštálového cukru

2 lyžice teplej, ale nie horúcej vody

1 lyžica oleja

trochu kypriaceho prášku

 

 

Postup:

Nachystáme si dve misky, pretože budeme šľahať zvlášť biely a žĺtky.

Z bielkov v samostatnej miske vyšľaháme tuhý sneh, môžeme do neho pridať štipku soli, aby dobre držal tvar.

Niektoré cukrárky pridávajú do snehu aj trochu citrónovej šťavy.

Vaječné žĺtky vyšľaháme s cukrom, pokiaľ sa nevytvorí biela hustá pena.

Do nej potom už na nižších obrátkach zašľaháme vodu a olej.

Keď máme základ hotový, začneme po lyžiciach pridávať múku a vždy premiešame tak, aby v ceste nevznikli hrudky.

 

 

Teraz rovnako po menších častiach pridávame sneh, ktorý zamiešame veľmi opatrne, aby sme neporušili jeho štruktúru.

Na záver poprášime vrch kypriacim práškom a zapracujeme ho do cesta.

Cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech.

 

 

Vložíme do rúry predhriatej na 180 stupňov.

Doba pečenia závisí od vašej rúry a môže trvať od 12 do 20 minút.

Piškótu vyberieme von, keď má nádherne zlatistý povrch.

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes