plny-hrniec_transparent_negativ.png

Babičkin patent na lahodný vývar: Tajomstvo spočíva v týchto detailoch!

Vývar je lahodná, voňavá a sýta polievka, ktorá nesmie chýbať na žiadnom nedeľnom stole. 

Tajomstvo jeho jedinečnej chuti a arómy spočíva v správnej príprave, ktorá je často založená na detailoch.

Hoci má vývar veľa verzií, dôležité je aby bol chutný, mal peknú farbu a bol číry. 

 

 

Ak sa vám stáva, že sa vývar nepodarí, prečítajte si pár jednoduchých zásad, ktorými sa riadia naše čitateľky – skúsené gazdinky!

Potrebujeme:

kuracie mäso (aj s kosťami) alebo hovädzie mäso

3 veľké mrkvy

1 stredne veľkú petržlenovú vňať

1 stredne veľkú cibuľu

1/4 malého zeleru

kúsok zelenej papriky

2 bobkové listy

3 zrnká nového korenia

5 zrniek čierneho korenia

1 vetvičku petržlenovej vňate

ligurček

soľ

Postup:

Do hrnca nalejeme vždy studenú vodu.

Vložíme do nej umyté mäso a privedieme do varu.

Povaríme asi 30 minút, pričom ho varíme na miernom ohni a penu priebežne odstraňujeme, aby sa vývar nezakalil. 

 

 

Zeleninu si umyjeme, očistíme a pokrájame na stredne veľké kúsky. 

Dôležité je nezabúdať na to, že naraz s mäsom dávame aj koreniny.

Zázračné korenie našich babičiek – Ligurček  dodáva vývaru nezameniteľnú chuť, staré mamy ho dávali do každej polievky a zvlášť do vývarov.

Ligurček je známy aj ako rastlina mnohých chutí s nezameniteľnou vôňou.

Na začiatku chutí sladkasto a ku koncu získava horkasté tóny.

Práve preto ju naše babičky mali stále poruke a príprava obľúbených pokrmov sa bez neho nemohla zaobísť.

Jednoducho ním môžete nahradiť napríklad polievkové korenie z obchodu.

To však ani zďaleka nie je všetko!

Všetku koreňovú zeleninu vložíme do pripravovaného vývaru tak, aby sa uvarila naraz s mäsom.

Je to na nás, aby sme to odhadli.

 

 

Pena na povrchu polievky nevznikne vtedy, keď ešte so zamrznutým mäsom hrniec prikryjeme.

Ak sme mäso rozmrazili, penu zozbierame ešte počas varenia.

Ľahšie to pôjde vtedy, keď do hrnca prilejeme pohár studenej vody.

Rada starej mamy:

Polievka sa nezakalí, keď ju NEBUDEME počas varenia miešať. V prípade, že sa nám zdá voda mútna, vývar odstavíme, vychladíme a vmiešame do neho metličkou rozšľahané dva bielky.

Vývar zohrievame dovtedy, kým sa neuvaria a potom ho celý scedíme. Existuje aj jednoduchšia rada – dáme do nej celý ošúpaný zemiak.“

Zelenina v polievkeparadajka alebo paradajkové šupky sa pridávame do vývaru hneď na začiatku, aby sme zabezpečili čírosť polievky.

Krajšiu farbu polievky docielime tak, že dáme vývar variť s neošúpanou cibuľou, prípadne do neho pridáme na oleji opečenú nastrúhanú mrkvu.

 

 

Rovnako dobre vývar zafarbí aj neošúpaná cibuľa, ktorú prekrojíme a rezné plochy iba nasucho opečieme na panvici.

Polievku celkom isto nepresolíme, ak do nej nasypeme soľ až krátko pred dokončením.

Počas varenia sa totiž soľ vyparuje a to nás núti stále pridávať ďalšiu a ďalšiu soľ počas varenia.

Ak je slaná, dolejeme do hrnca vodu a ešte chvíľu povaríme.

Keď naše staré mamy presolili vývar, vkladali doň celé zemiaky, ktoré popichali vidličkou – tie do seba nasajú prebytočnú soľ.

Ak sa vývar počas varenia zakalí, vyčíriť sa dá niekoľkými spôsobmi.

Niekedy stačí do vývaru priliať trochu studenej vody a pomaly prevariť.

Inokedy pomôže jemne rozšľahaný bielok, ktorý zalejeme vlažným vývarom, privedieme pod bod varu a odstavíme.

Po piatich minútach precedíme cez plátno alebo husté sitko.

Pomôcť môžu aj vaječné škrupiny, ktoré vhodíme do vývaru a pred podávaním polievku precedíme.

Zemiaky sú malý zázrak, zbavia vývaru nielen slanosti ale dokážu ho aj vyčistiť, aby bol krásny číry. 

Stačí ich 2 až 3 vložiť v surovom stave do hrnca s vývarom.

A nezabudnite! Vňate z ošúpanej koreňovej zeleniny NIKDY nevyhadzujte.

Tesne pred koncom ich zviažte niťou a dajte do hrnca. Potom ich po uvarení jednoducho vyberiete a dáte do bioodpadu.

Zabudnutý trik starej mamy – pridajte do vývaru aj ocot

Myslíte si, že vývar už pred vami nemá žiadne tajomstvá a lepšie ho už uvariť nejde?

Mýlite sa, ak ste doňho nikdy neskúsili naliať trochu octu.

Objavov a vylepšení totiž nikdy nie je dosť a primerané množstvo octu vo vývare má pozitívny vplyv na konečný výsledok. 

 

 

Vďaka portálu smakosze sa dozviete dôvod, prečo sa oplatí pridať ocot do vývaru. 

Vývar je na našich stoloch už dlhé roky.

Pre svoju chuť a jednoduchú prípravu je asi najobľúbenejšou polievkou na Slovensku.

Každý má svoj vlastný spôsob prípravy a je ťažké nad tým polemizovať.

Niekedy však má zmysel vývar ešte trošku vylepšiť.

Najmä ak ide o malú zmenu, ktorá dovedie vývar k ešte lepšiemu výsledku.

Prečo sa oplatí pridať do vývaru ocot?

 

 

Pridanie octu do vývaru je pre mnohých prekvapujúce.

Ukazuje sa však, že to má svoj význam.

Vďaka pridaniu octu sa totiž vývar stáva hustejším a výživnejším.

Môže za to kyselina octová, ktorá spôsobuje, že do vývaru sa uvoľní viac užitočných látok z chrupaviek a kostí. 

Aký ocot je najlepšie pridať do vývaru?

Je to v podstate jedno, pretože kyselinu octovú obsahujú všetky druhy octu.

Samozrejme najjemnejšiu chuť má vínny a jablčný ocot, ale ak chcete napríklad vývaru dodať aj tmavšiu farbu, môžete použiť balzamicový ocot.

 

 

Kedy pridať ocot?

Najlepšie je pridať ocot hneď po zovretí vývaru, keď sú už všetky ingrediencie v hrnci.

Potom znížime ohrev, aby sa ocot rýchlo neodparil.

Zároveň sa dlhší čas kontaktu octu s mäsom prejaví vo vyššom obsahu cenných látok vo vývare.

Citrón namiesto octu?

Niektorí odporúčajú pridať miesto octu citrónovú šťavu, pretože jej účinky sú podobné octu.

Avšak chuť citrónovej šťavy bude vo vývare výraznejšia, ako chuť octu. 

Skúšali ste už pridať do vývaru kurkumu?

 

 

 

Vývar s kurkumou je niečo, čo stojí za to vyskúšať.

Nielen že zvýši jej nutričnú hodnotu, ale dodá vývaru krásnu zlatistú farbu a ešte lepšiu chuť. 

Ideálne jedlo najmä počas týchto zimných dní, kedy vonku zúria vírusy, infekcie a veľa ľudí trpí zníženou imunitou.

Kurkumu pridajte do vývaru hneď na začiatku.

Stačí pridať v množstve 1 čajová lyžička.  

 

 

Čo všetko dokáže vývar obohatený o kukrumu?

 

Okrem krásnej farby a lepšej chuti podporíte aj zdravotné benefity. Tu sú:

Prevencia – kurkumín obsiahnutý v kurkume pôsobí ako silný antioxidant, navyše má protizápalový vplyv

Vychytáva voľné radikály – pôsobí výrazne antioxidačne, je to špička v boji s voľnými radikálmi

Zmierňuje bolesti kĺbov – jeho silné protizápalové vlastnosti napomáhajú nielen pri zmierňovaní bolesti a opuchov, ale aj celkové negatívne prejavy tohto ochorenia.  Vo všeobecnosti pôsobí ako prevencia

 

 

Podporuje imunitu – obsiahnutý kurkumínu, môže byť výrazne nápomocný pri posilňovaní imunitného systému aj u ľudí s výrazne oslabenou imunitou

Podporuje metabolizmus – kurkuma patrí medzi korenie, ktoré má pozitívny vplyv na metabolizmus a aj chudnutie

Detoxikuje organizmus – prečisťuje telo a dokonca bolo preukázané, že má pozitívny vplyv na krv (čistenie krvi)

Podporuje dobré hojenie rán a popálenín – má pozitívny vplyv na  kožné ochorenia (ekzémy, akné, psoriáza)

Znižuje vysoký cholesterol v krvi– pri pravidelnom používaní kurkumy môže naozaj dôjsť k zníženiu vysokého cholesterolu v krvi

Dobrú chuť!

Dobrú chuť!

 

 

 

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes