plny-hrniec_transparent_negativ.png

Babičkin makový závin, ktorý vás vráti do detstva. Fantastická maková pochúťka so štipkou nostalgie.

Recept ktorý vás vráti v spomienkach do detstva k láskavému pohladeniu babičky a koláčiku, ktorý vás vždy svojou vôňou prilákal do kuchyne. Nie je to len koláč, je to kúsok detstva, ktorý v nás navždy ostal a radi sa k nemu vrátime. Pripravte ho svojim deťom, alebo vnúčatkám a raz naňho budú s láskou spomínať.

Potrebujeme:

500g polohrubej múky

30g čerstvých kvasníc

250 ml mlieka

1 PL kryštálového cukru

1 vajce

80 ml oleja

štipka soli

250 g maku

220 g cukru

roztopené maslo podľa chuti

½ l vody

štipka soli

1 vajce

1 PL mlieka

Postup:

Ako prvé si pripravíme kvások. Teplé mlieko zmiešame s rozdrvenými kvasnicami a pridáme 1 PL cukru. Odložíme na teplé miesto a necháme vykysnúť asi 10 minút. Zatiaľ si v miske zmiešame múku, štipku soli, vajce a olej. Potom prilejeme hotový kvások. Vypracujeme si cesto, poprášime ho trochou múky a prikryjeme utierkou. Cesto teraz necháme kysnúť asi 30 minút na teplom mieste a medzitým si pripravíme makovú plnku.

Mak zalejeme vriacou vodou a varíme asi 20 minút. Scedíme ho cez husté sitko. Následne ho 2-3 krát pomelieme mlynčekom na mak. Takto pomletý mak si zmiešame s cukrom a štipkou soli. Vykysnuté cesto si rozdelíme na dve časti (podľa potreby aj na viac) a vyvaľkáme na pomúčenej doske na tenko. Navrstvíme naň polovicu makovej plnky, polejeme polovicou rozpusteného masla (aby bola plnka šťavnatá). Opatrne zrolujeme. Postup zopakujeme a vytvoríme druhý závin. Preložíme na pekáč, ktorý sme si vymastili olejom. Teraz si rozmiešame vajce s mliekom a potrieme ním oba záviny aby nepopraskali. Predhrejeme si rúru na 200 stupňov a pečieme asi 20 – 25 minút do zlatista. Necháme vychladnúť, nakrájame a podávame. Dobrú chuť!

zdroj: wsypa.pl

 

 

Najlepšie recepty na dnes