Recept ktorý vás vráti v spomienkach do detstva k láskavému pohladeniu babičky a koláčiku, ktorý vás vždy svojou vôňou prilákal do kuchyne. Nie je to len koláč, je to kúsok detstva, ktorý v nás navždy ostal a radi sa k nemu vrátime. Pripravte ho svojim deťom, alebo vnúčatkám a raz naňho budú s láskou spomínať.
Potrebujeme:
500g polohrubej múky
30g čerstvých kvasníc
250 ml mlieka
1 PL kryštálového cukru
1 vajce
80 ml oleja
štipka soli
250 g maku
220 g cukru
roztopené maslo podľa chuti
½ l vody
štipka soli
1 vajce
1 PL mlieka
Postup:
Ako prvé si pripravíme kvások. Teplé mlieko zmiešame s rozdrvenými kvasnicami a pridáme 1 PL cukru. Odložíme na teplé miesto a necháme vykysnúť asi 10 minút. Zatiaľ si v miske zmiešame múku, štipku soli, vajce a olej. Potom prilejeme hotový kvások. Vypracujeme si cesto, poprášime ho trochou múky a prikryjeme utierkou. Cesto teraz necháme kysnúť asi 30 minút na teplom mieste a medzitým si pripravíme makovú plnku.
Mak zalejeme vriacou vodou a varíme asi 20 minút. Scedíme ho cez husté sitko. Následne ho 2-3 krát pomelieme mlynčekom na mak. Takto pomletý mak si zmiešame s cukrom a štipkou soli. Vykysnuté cesto si rozdelíme na dve časti (podľa potreby aj na viac) a vyvaľkáme na pomúčenej doske na tenko. Navrstvíme naň polovicu makovej plnky, polejeme polovicou rozpusteného masla (aby bola plnka šťavnatá). Opatrne zrolujeme. Postup zopakujeme a vytvoríme druhý závin. Preložíme na pekáč, ktorý sme si vymastili olejom. Teraz si rozmiešame vajce s mliekom a potrieme ním oba záviny aby nepopraskali. Predhrejeme si rúru na 200 stupňov a pečieme asi 20 – 25 minút do zlatista. Necháme vychladnúť, nakrájame a podávame. Dobrú chuť!
zdroj: wsypa.pl