plny-hrniec_transparent_negativ.png

Babičkin jablkový koláč

Keď sme chodievali na prázdniny k starkej, vždy sme sa tešili na jej vyhlásený jablkový koláč. Teraz ho pripravujem ja svojím deťom a hoci tomu babičkinmu sa nič nevyrovná, stále je chutí úžasne.

Keď sme chodievali na prázdniny k starkej, vždy sme sa tešili na jej vyhlásený jablkový koláč. Keď som bola staršia, recept som zdeldila a teraz ho pravideľne pripravujem pre moju rodinu. Samozrejme, tomu od starkej sa nevyrovná nič, no môžem povedať, že aj tak je stále úžasný.

Potrebujeme:

1 kg jabĺk

½ bal. vanilkového cukru

1-2 lyžice kryštálového cukru, prípadne podľa chuti

1 lyžičku mletej škorice

Cesto:

400 g hladkej múky

250 g masla (vychladeného)

½ bal. prášku do pečiva

100 g práškového cukru

2 vajcia

2 lyžice mlieka

Postup:

Z múky, masla, prášku do pečiva, cukru a vajec vypracujeme cesto – prípade, že je príliš tuhé pridáme 2 lyžice mlieka.

Cesto rozdelíme na dve časti. Jednu rozvaľkáme a opatrene prenesieme na plech vymastený a vysypaný múkou (pomôžeme si valčekom alebo môžeme použiť papier na pečenie).

Jablká nastrúhame a zmiešame s cukrom a škoricou – prebytočnú tekutinu z jabĺk odstránime.

Na jablká uložíme druhý plát rozvaľkaného cesta, popicháme vidličkou a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov, kým povrch koláča nie je ružovkastý.

Hotový koláčik necháme vychladnúť, posypeme cukrom a môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes