Babičkin božský smotanový koláč: Úplne jednoduchý a neskutočne jemný!

Babičkine recepty nikdy nesklamú. Šťastie, že si ich starostlivo zapisovala a tak ostali aj pre našu generáciu a aj tie ďalšie. Tento koláčik som milovala už ako dieťa a nič sa na tom nezmenilo a to mám takmer 60 rokov. Asi to bude tým, že je naozaj fantastický.

Babičkine recepty nikdy nesklamú. Šťastie, že si ich starostlivo zapisovala a tak ostali aj pre našu generáciu a aj tie ďalšie. Tento koláčik som milovala už ako dieťa a nič sa na tom nezmenilo a to mám takmer 60 rokov. Asi to bude tým, že je naozaj fantastický.

Potrebujeme:

Plech s rozmermi 20×30 cm

1 vajce

400 g hladkej múky

150 g práškového cukru

200 g masla izbovej teploty

...

Voliteľné: pár lyžíc mlieka (2-3)

Štipku soli

Náplň:

600 ml kyslej smotany

150 g kr. cukru

2 bal. vanilkového alebo smotanového pudingu

500 ml mlieka

1 citrón (budeme potrebovať kôru aj šťavu)

Hrsť hrozienok (voliteľné)

Postup:

Maslo nakrájame na kocky a zmiešame s preosiatou múkou. Pridáme aj ostatné prísady a vypracujeme jednotné cesto. Ak je cesto príliš tuhé, pridáem aj pár lyžíc mlieka. Cesto by malo byť pružné, nemalo by sa trhať. Zabalíme ho do fólie a na 30 minút necháme odležať v chaldničke.

Medzitým si prirpavíme náplň. Je to veľmi jednoduché – najskôr uvaríme puding z mlieka, práškov a cukru. Necháme ho vychladnúť a vmiešame doň smtoanu, hrozienka citrónovú šťavu aj kôru. Počas chladnutia je dobré puding prikryť fóliou aby sa na vrchu nevytvorila kôra.

Vychladené cesto vyberieme, rozdelíme na dve polovice a každú rozvaľkáme na plát tak, aby pasovali na plech. Plach vymastíme a vysypeme múkou, na dno uložíme jeden plát cesta, naň navrstvíme krém a na vrch uložíme druhý plát cesta.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 30 minút.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: szilvasgombockonyhaja