Pripravte si tento neuveriteľne lahodný dezert, ktorý pripomína dobre známu Marlenku.
K stolu vás priláka jeho medová vôňa a jemná konzistencia sa úplne rozpúšťa na jazyku.
Všetky tieto vlastnosti z neho robia prvotriednu maškrtu!
Postupujte podľa tohto receptu z portálu souspark a hostia budú nadšení.
Potrebujeme:
2 vajcia
150 g kryštálového cukru
80 g masla
50 g medu
350 g hladkej múky
vanilín
1 ČL sódy bikarbóny
Na krém:
180 g kryštálového cukru
500 ml mlieka
1 vajce
40 g hladkej múky
70 g masla
vanilín
Na polevu:
2,5 PL kakaa
45 g masla
1,5 PL kyslej smotany
3 PL kryštálového cukru
Postup:
Vajcia vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme med, hmotu dobre premiešame a vložíme do vodného kúpeľa, kde hmotu roztopíme.
Nasypeme sódu bikarbónu a odstavíme zo sporáka.
Múku si preosejeme, po častiach pridáme do hmoty a vymiesime husté homogénne cesto.
Cesto prikryjeme a necháme 40 minút stáť.
Potom ho rozdelíme na 3 časti a každú vyvaľkáme na tenký obdĺžnikový plát.
Pláty preložíme na plech pokrytý papierom na pečenie a každý pečieme pri teplote 190 °C asi 5 minút.
Každý plát po upečení prekrojíme na 2 časti, odstránime papier na pečenie a orežeme okraje.
Odrezky rozmixujeme mixérom.
Krém si pripravíme veľmi jednoducho tak, že zmiešame všetky uvedené suroviny okrem masla, uvaríme hustý krém a odstavíme zo sporáka. Necháme vychladnúť.
Polevu si pripravíme tak, že v hrnci zmiešame maslo s kakaom, cukrom, kyslou smotanou.
Uvaríme za stáleho miešania dohladka.
Odstavíme zo sporáka a môžeme zostaviť dezert.
Na podnos vrstvíme striedavo upečené pláty cesta s krémom, potom krémom potrieme aj boky a následne ich posypeme strúhankou, ktorú sme si odložili z rozmixovaných odrezkov.
Vrch dezertu polejeme čokoládovou polevou a odložíme do chladničky stuhnúť.
TIP: Ak nechcete poliať dezert čokoládovou polevou, môžete ho len posypať rozmixovanou zmesou, rovnako ako boky.
Tento dezert je veľmi jemný, krémový s lahodnou medovou príchuťou.
Dobrú chuť!