plny-hrniec_transparent_negativ.png

Anjelské „ruchańce“: Starý recept na Poľské palacinky jemné ako pena, tromfnú aj šišky!

Anjelské lievance sú drožďové palacinky ruchańce, ktorých história siaha do 40. rokov minulého storočia. Podlhovasté placky sú veľmi chutné a práve preto sa zaradili medzi jedno z najvyhľadávanejších špecialít Poľskej kuchyne. Vyznačujú sa výraznou vôňou vyprážaného cesta a chrumkavou chuťou.

Postup:

1 kg pšeničnej múky hladkej
50 g  čerstvého droždia
1 liter mlieka
3/4 šálky cukru
štipka soli
1/2 kocky masla (máme na mysli klasické maslo 250 g)
6 vajec
olej

Postup:

Nasypeme múku do misky a urobíme v nej jamku. Nalejeme teplé mlieko, pridáme kvasnice, cukor a štipku soli. Počkáme 10 minút, kým vyjde kvások.

Potom vmiešame žĺtky a zvyšok cukru. Pridáme aj zvyšok mlieka a rozpustené maslo. V samostatnej miske vyšľaháme vaječné bielky, jemne vmiešame do cesta cesta. Potom musíme čakať, kým cesto dobre vyrastie.

V strednej panvici, zohrejeme olej. Musí byť veľmi horúci. Cesto navrstvíme na olej s lyžičkou. Cesto smažíme, až kým sa na oboch stranách nie je tmavohnedé a chrumkavé..

Posypeme práškovým cukrom.

Najlepšie recepty na dnes