Langoše sú smažené placky z kysnutého cesta, ktoré pochádzajú z Maďarska. Sú obľúbenou pochúťkou v strednej a východnej Európe, a to najmä na jarmokoch a festivaloch.
Samozrejme, langoše vyprážané v oleji sú chutné, ale ak chcete zdravšiu a ľahšiu alternatívu, vyskúšajte langoše bez smaženia.
Existuje viacero dôvodov, prečo je lepšie pripraviť langoše bez smaženia
Zdravie:
Langoše pečené v rúre alebo na panvici obsahujú menej tuku ako langoše vyprážané v oleji. Vyprážanie v oleji pridáva do langošov kalórie a nasýtené tuky, ktoré nie sú zdravé pre srdce a cievy.
Ľahšie stráviteľné:
Langoše bez smaženia sú ľahšie stráviteľné ako langoše vyprážané v oleji. Vyprážanie môže spôsobiť tráviace ťažkosti, najmä u ľudí s citlivým žalúdkom.
Chuť a textúra:
Chrumkavé zvonku a mäkké vnútri: Langoše pečené v rúre alebo na panvici sú chrumkavé zvonku a mäkké vnútri. Vyprážané langoše sú niekedy príliš mastné a ťažké.
Prirodzená chuť:
Langoše bez smaženia si zachovajú prirodzenú chuť ingrediencií. Vyprážané langoše niekedy chutia príliš po oleji.
Langoše bez vyprážania
Tento recept voláme aj falošné langoše.
Ide o veľmi jednoduchý a chutný recept na domáce pečivo, ktoré je skutočne vynikajúce a keď ho pripravíte s kečupom, syrom a cesnakom, skutočne chutí veľmi podobne ako langoš.
Na rozdiel od vyprážanej verzie však tento recept upečiete na plechu, bez smaženia.
Väčšinou ich nestihneme ani schladiť, miznú hneď z plechu, ešte horúce.
Všetci doma majú tento recept veľmi radi.
Vnútro je tak lahodne mäkké, že sa takmer roztopí v ústach.
Tento recept zvládnu pripraviť aj tí, ktorí bežne veľa nepečú, pretože je naozaj veľmi jednoduchý. Ak vyskúšate tento recept, nebudete sklamaní.
Potrebujeme:
2 a pol pohára hladkej múky
1 lyžica cukru
1 lyžička suchého droždia
1 lyžička soli
250 ml vlažnej vody
2 lyžice oleja
Ďalej:
150 g syra
1 vajce
Voliteľné:
Kečup
Cesnak s trochou oleja na potretie
Postup:
Do misky nasypeme preosiatu múku.
Pridáme cukor, droždie a soľ a dobre premiešame.
Pridáme 250 vlažnej vody a vymiesime jednotné cesto.
Na cesto nalejeme olej a opäť premiesime, misku s cestom prekryjeme fóliou.
Necháme odpočívať 30 minút. Cesto rozdelíme na 4 diely.
Každý rozvaľkáme na placku. Syr nastrúhame na hrubom strúhadle.
Placky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Potrieme vajíčkom a posypeme syrom, dáme do vyhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 180 stupňov 20-25 minút.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Video návod: