Americký krémeš prezývaný aj „oblíž prst“: Tomuto dezertu nikto neodolá a nájdete tu podrobný slovenský VIDEONÁVOD!

557

Recept na tento originálny krémeš pochádza naozaj z Ameriky a stal sa takým obľúbeným, že sa už dnes pripravuje aj v mnohých slovenských domácnostiach. Vďaka tomuto videu od pani Vierky Ližičárovej, si ho teraz môžete pripraviť aj vy!

Potrebujeme:

Na korpus:

250 g polohrubej múky

7 vajec

7 PL kryštálového cukru

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

2 PL holandského kakaa

120 ml slnečnicového oleja

4 PL teplej vody

rum na ochutenie piškóty

Na krém:

750 ml mlieka

6 PL hladkej múky

7 žĺtkov

10 PL kryštálového cukru

2 ČL vanilkového extraktu

320 g masla

Na sneh:

7 bielkov

280 g kryštálového cukru

3 PL citrónovej šťavy

Postup:

Ako prvé si upečieme ľahkú kakaovú piškótu. Oddelíme si žĺtky od bielkov. Bielky začneme šľahať pri nízkych otáčkach a asi po minúte rýchlosť zvýšime a postupne prisypávame cukor.

Do hustého snehu po jednom zašľahávame žĺtky. 

Medzitým si z oleja a kakaa pripravíme kakaovú kašu tak, že jednoducho tieto dve zložky zmiešame a dobre vymiešame.

Do vyšľahaných vajíčok pomaly prilievame teplú vodu.

Postupne zapracujeme preosiatu múku. Po troške prilievame kakaovú kašu a premiešavame.

Takto pripravenú hmotu vylejeme na plech pokrytý papierom na pečenie.

Rúru predhrejeme na 180 °C a pečieme 20 minút na strednej mriežke. Počas pečenia si pripravíme vanilkový krém.

Opäť si rozdelíme žĺtky a bielky. 

Žĺtky zmiešame s mliekom a hladkou múkou, vyšľaháme metličkou.

Precedíme, aby sme sa zbavili prípadných hrudiek a hmotu prelejeme do širšieho hrnca. Dáme na sporák, nasypeme cukor, vanilkový extrakt a varíme za stáleho miešania, kým krém nezhustne. 

TIP: Múku môžeme nahradiť kukuričným škrobom alebo pudingovým práškom. 

Krém necháme za občasného premiešania (hoci aj v studenej vode) vychladiť.

Piškótu po vytiahnutí rúry prikryjeme, aby sa nevysušila a necháme vychladnúť. 

Medzitým si vyšľaháme maslo a na viackrát doň zašľahávame vychladnutý krém. 

Z vychladnutej piškóty stiahneme papier na pečenie a pomocou druhého plechu ju prevrátime. Vrchnú časť piškóty olúpeme a celú ju pokvapkáme rumom.

Rovnomerne natrieme vanilkový krém a dáme do chladničky stuhnúť. 

Misu s bielkami a cukrom vložíme do vodného kúpeľa. Občas premiešame metličkou a sledujeme teplotu (cukor musí byť úplne ponorený do bielkov). Medzitým si pripravíme citrónovú šťavu.

Bielky s cukrom zohrievame na teplotu 74 až 76 °C, aby sa mohli bezpečne konzumovať. Ešte také horúce šľaháme pri vysokých otáčkach 15 minút.

Na dochutenie prilejeme citrónovú šťavu. Hotový sneh preložíme do zdobiaceho vrecúška.

Po stuhnutí dezert teplým nožom nakrájame na kocky.

Vrch ozdobíme bielkovým snehom a posypeme strúhanou čokoládou alebo farebnými cukríkmi. Tak bude dezert krásnou ozdobou každého slávnostného stola.

Prajeme dobrú chuť!

Video návod:

 

 

 

 

 

 

 

 

Témy:


Pridajte svoj komentár