Výborný recept na parenú knedľu, ktorá u nás v rodine nemá konkurenciu. V Rakúsku a Nemecku je to nesmierne obľúbené jedlo a u nás doma by sme tieto knedle jedli aj každý deň.
Potrebujeme:
3 hrnčeky polohrubej múky
1/2 droždia
3 lyžice cukru
1 hrnček mlieka
1 vajce
lekvár trochu masla
Práškový krém
Krém:
400 ml mlieka
1 pudingový vanilkový prášok
5 žĺtkov cukor
podľa chuti rum
Postup:
Pripravíme si kvások. Droždie zmiešame s trochou vlažného mlieka, štipkou cukru a lyžičky múky. Rozmiešame a dáme kysnúť.
Po vykysnutí dáme kvások do pripravenej misy, kde je ľahko osolená múka a zvyšok cukru. Pridáme vajcia a vymiešame cesto, ktoré opäť necháme kysnúť aspoň hodinu. Potom robíme placky, ktoré plníme lyžicou lekváru.
Urobíme väčšie gule a necháme opäť kysnúť. Pripravíme si kastról s naparovacím sitkom a vložíme po jednom knedle. Naparuje 12 minút.
Medzitým si pripravíme vanilkový krém. V mlieku rozmiešame pudingový prášok, cukor a dáme variť. Po zhustnutia pridáme žĺtky, ktoré rozmiešame a vypneme. Nakoniec rum podľa chuti.
Na tanier najprv dáme krém, na to knedlík, posypeme makom, cukrom a polejeme rozpusteným maslom. Je to fantastické jedlo.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj foto: wikipedia