plny-hrniec_transparent_negativ.png

Viete, aký je rozdiel medzi červenou, bielou a žltou cibuľou? Každý by mal poznať tento DÔLEŽITÝ rozdiel!

Posvietili sme si na rôzne druhy cibul. Viete, aký je rozdiel medzi červenou, bielou a žltou cibuľou?

Takmer každý vie, že existujú rôzne druhy cibule. 

Cibuľa je v kuchyni obľúbenou ingredienciou a okrem toho, že dodá jedlám tú správnu chuť, je plná minerálnych solí a vitamínov.

Môže sa jesť varená, karamelizovaná, vyprážaná, orestovaná, aj pečená.

 

 

Ak však stojíte v supermarkete pre regálom s cibuľou rôznych druhov, môžete prepadnúť neistote, ktorú z nich si vybrať. 

Preto sa vďaka portálu santeplusmag v tomto článku dozviete viac o jednotlivých druhoch cibule. 

V čom sa líšia jednotlivé druhy cibule?

chuť

textúra

vzhľad

veľkosť

farba

 

 

Dnes vám prezradíme hlavné rozdiely medzi jednotlivými druhmi cibule.

Nie nadarmo sa cibuľa považuje za jednu z najdôležitejších surovín v kuchyni, aj v prírodnej medicíne. 

Žltá cibuľa (zvyčajne s hnedou šupkou)

Tento druh cibule je najuniverzálnejší zo všetkých bežne dostupných druhov.

 

 

Od ostatných sa líši najmä tým, že sa dlhšie varí aj pri vysokých teplotách.

Preto ak potrebujete cibuľu na jedlo, ktoré sa varí dlhšie, žltá cibuľa si zachová chuť najdlhšie. 

Má tiež vyšší obsah síry ako iné druhy.

To znamená, že má aj najvýraznejšiu vôňu a chuť.

 

 

Vo všeobecnosti má menšiu veľkosť, s pomerne tvrdou šupkou a mäsitým povlakom.

Má všestranné využitie a je vhodná na vyprážanie aj varenie.

Ako bonus vydrží dlhšie ako červená cibuľa.

Skladujte ju mimo dosahu svetla, na chladnom a suchom mieste.

Biela cibuľa

 

 

Biela cibuľa má jemnejšiu chuť ako žltá, aj tenšiu štruktúru.

Po uvarení je dokonca priesvitná. 

Tento druh cibule sa používa do šalátov a omáčok.

Dôvodom je, že sa dobre spája s inými prísadami.

 

 

Nie je taká výrazná, ani štipľavá. 

Jej jemnejšia chuť ju predurčuje aj na konzumáciu v surovom stave, napríklad do sendvičov a nátierok.

Červená cibuľa

Zo všetkých druhov je na priamu konzumáciu najvhodnejšia červená cibuľa.

 

 

Mali by ste vedieť, že má zároveň najlepšie liečebné účinky. 

Červená cibuľa obsahuje okrem typických liečivých látok pre cibuľu aj prírodné farbivá, ktoré pôsobia ako antioxidanty. 

Navyše má príjemnú chuť a chrumkavú textúru. 

Skvele doplní sladšie jedlá a dokonale podčiarkne chuť.

 

 

Pre svoju krásnu farbu je veľmi obľúbená v reštauráciách a často sa objavuje aj v prírodných receptoch proti rôznym chorobám.

Toto sú jej účinky na zdravie:

-zlepšuje imunitu,

-urýchľuje regeneráciu pečene, odstraňuje škodliviny z tela,

-podporuje a zrýchľuje trávenie -skvelá na chudnutie,

-protizápalový efekt,

-posilňuje žalúdok a črevá, upravuje črevnú mikroflóru,

-obsahuje silné antioxidanty zo skupiny flavonoidov, je preto výbornou  prevenciou rakoviny,

-rozpúšťa zrazeniny v krvi a čistí cievy,

-prevencia kŕčových žíl, hemeroidov, artériosklerózy,

-vďaka obsahu zinku, mangánu, kremíka a síry spevňuje vlasy a nechty,

-obzvlášť dôležitá pre ženy po 40-tke – znižuje u nich riziko osteoporózy, najmä u žien po štyridsiatke.

 

 

Veríme, že bol tento článok pre vás užitočný.

Teraz už viete, ako si správne vybrať vhodný druh cibule.

Veľa šťastia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes