plny-hrniec_transparent_negativ.png

Nemôžete sa počas Vianoc na kapra ani pozrieť, pretože páchne blatom? Pred vyprážaním urobte jednu vec!

Priznajme si, že bez kapra nie je Štedrý večer.

 

 

Táto tradícia siaha desaťročia a mnohí z nás si nevedia predstaviť, že by táto ryba mohla na vianočnom stole chýbať.

Mnoho ľudí sa však na kapra nemôže ani pozrieť a má to jeden závažný dôvod.

Žiaľ, kapor je sladkovodná ryba, ktorá žije na dne rybníkov, a preto je jeho mäso zablatené a to mnohým ľuďom jednoducho vadí.

Portál haps však prezradil jednoduchý trik, ako kapra pred vyprážaním zbaviť zápachu. 

Takto bude jeho mäso najchutnejšie.

Tradičné jedlá sú základom štedrovečerného stola a hoci vianočný jedálniček čoraz viac spestrujeme, kapor na mnohých stoloch nemôže chýbať.

 

 

Mnoho ľudí sa však mračí pri predstave, že by túto rybu museli ochutnať, aj keď tradícia velí vyskúšať každé jedlo na stole, aby ste si zaistili šťastie.

Niet sa čomu čudovať – kapor niekedy nepríjemne chutí a má špecifický blatový zápach.

Stáva sa to najmä vtedy, keď je kapor v rybníku chovaný nevhodne.

Čo robiť, aby kapor nezapáchal bahnom?

 

 

Samozrejme, existuje niekoľko viac či menej osvedčených spôsobov, ako z rýb vydolovať vôňu a chuť bahna.

Niektorí ľudia ho viackrát umývajú.

Ostatní vo vode so soľou (neodporúčame – mäso vyjde slané a ešte cítiť blato).

Iní obkladajú mäso z kapra plátkami citróna alebo ho polejú citrónovou šťavou, či marinujú v aromatických bylinkách.

 

 

Samozrejme, môžete to urobiť, ale táto metóda nezaručuje, že kapor bude jemný a chutný.

Obľúbenou metódou je aj namáčanie mäsa v mlieku.

Je to síce už lepšie riešenie, no stále to nie je najlepšia voľba.

 

 

Ako zbaviť kapra zápachu?

Teraz vám prezradíme trik, ktorý je naozaj účinný. 

Niektorí ľudia namáčajú mäso kapra do cmaru a pridajú pár plátkov cibule.

 

 

Takto nechajú kapra stáť v chlade 3-4 hodiny.

Potom rybu osušia, jemne osolia a nechajú opäť 2 hodiny v chlade.

Ako pripraviť samotného kapra?

 

 

Kapor sa dá pripraviť na množstvo spôsobov.

Najbežnejším a najjednoduchším je samozrejme opražiť ho v strúhanke.

Podkovičky alebo kúsky filé je možné obaliť v samotnej múke, alebo v obale z múky, vajíčka a strúhanky.

 

 

Kapor je skvelý aj pečený.

Pred pečením ho musíme okoreniť, obložiť napríklad zeleninou a dať upiecť.

Môžeme ho zapiecť aj v cibuľovej alebo chrenovej omáčke.

Rada na záver:

 

 

K zapichnutiu rybej kostičky v krku dochádza najčastejšie po nedostatočnom kulinárskom spracovaní ryby alebo pri neopatrnej konzumácii.

Zväčša sa zapichne do tkaniva krčných mandlí alebo koreňa jazyka, kde následne vyvoláva pocity cudzieho telesa, pichania, škriabania v krku alebo lokalizovanej bolesti.

Tá sa zvýrazňuje pri prehĺtaní, približuje otorinolaryngológ z Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Lukáš Varga.

 

 

Pri konzumácii rýb treba byť preto opatrní, a to najmä v prípade detí a starších ľudí s náhradami chrupu.

Niektoré ryby sú menej rizikové, napríklad pstruh, sumec, viaceré morské ryby, iné majú medzisvalových kostičiek viac alebo ich majú pevnejšie ako kaprovité ryby.

Odborník upozorňuje, že deťom v predškolskom veku by sa malo podávať len vykostené mäso rýb, aj to pod dohľadom dospelého.

Ďalej vystríha aj pred jedením ryby pri požívaní väčšieho množstva alkoholu, ktorý otupuje zmysly a pozornosť.

Dobrú chuť a veľa šťastia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash

Najlepšie recepty na dnes