TRIK, s ktorým raz a NAVŽDY zabránite tomu, aby sa jedlo prilepilo na povrch panvice: Je jedno, akú máte panvicu, funguje to s každou!

Každý z nás má doma určite minimálne jednu panvicu panvicu s nepriľnavým povrchom.

 

 

Takéto panvice sú vynikajúcim pomocníkom pri príprave našich obľúbených jedál a ich obrovskou výhodou je, že pri príprave jedál môžeme vďaka nepriľnavej vrstve použiť oveľa menej tuku.

Časom sa ale nepriľnavá vrstva na panviciach môže narušiť a my môžeme pozorovať, že na niektorých miestach sa jedlo na panvici prichytáva.

Žiaden povrch nie je nezničiteľný a preto časom stráca svoje pôvodné vlastnosti, čo pociťujeme na zníženej kvalite prípravy jedál – pripálené zvyšky sa navyše odstraňujú pomerne ťažko a to je ďalšia z vecí, ktoré nás odrádzajú od používania takto poškodených panvíc.

 

 

Dnes ale máme pre vás perfektný trik z kanálu Cocina para Solteros, ako nepriľnavú vrstvu obnoviť a vrátiť panvici pôvodné vlastnosti.

Ako vytvoriť na panvici nepriľnavý povrch?

Existuje na to jeden jednoduchý krok, ktorý zaručí, že povrch panvice bude opäť ako nový.

 

 

Potraviny sa prestanú prichytávať a na prípravu pokrmu spotrebujete menej tuku.

Na ktoré panvice je dobré túto metódu použiť

Je to veľmi jednoduché a rýchle a hoci mnohí z nás tento zlepšovák nepoznajú, v skutočnosti ide o výborný domáci trik.

 

 

Výborne sa vám bude hodiť pri nových lacnejších panviciach, ktoré nemajú na povrchu nepriľnavú vrstvu a tiež staršie panvice, u ktorých sa táto vrstva narušila, alebo častým používaním celkom stratila.

Ako postupovať?

Ako prvé je potrebné panvicu dôkladne umyť, aby na povrchu neboli zvyšky jedla, ani nečistoty.

Použiť môžete aj saponát, ale po ukončení procedúry je dôležité už saponát nepoužívať! Neskôr si vysvetlíme prečo.

 

 

Umytú panvicu je nutné utrieť úplne dosucha.

Teraz bezmite papierovú utierku namočenú do oleja a pretrite vnútro aj boky panvice.

Používam olej bez zápachu.

 

 

Teraz panvicu preložíme na plameň a necháme zahrievať 3-5 minút.

Ak chcete, môžete postupvoať tak, že panvicu naplníme olejom a zahrievame takto, ale je to zbytočne veľká spotreba oleja, kedže rovnaký výsledok môžete dosiahnúť aj dôkladným natretím celého povrchu utierkou – stačí naozaj minimálna vrstva oleja.

Ak máte riad vhodný do rúry (s oceľovou alebo odnímateľnou plastovou rúčkou) môžete vypálenie realizovať v rúre vyhriatej na 150°C, kam panvicu vložte na zhruba 35 až 40 minút.

 

 

Keď riad po vypálení vychladne, utrite ho do sucha papierovou utierkou.

Hotovo!

TIP: vypálenie zopakujte vždy, keď sa vám zdá že panvica stráca svoje nepriľnavé vlastnosti, prípadne tiež, ak sa jedlo nerovnomerne pripaľuje.

Panvicu po vypálení neumývajte saponátom, pretože ten naruší tukovú vrstvu na povrchu.

Keď dáte panvicu pri ďalšom použití na plameň, môže sa z jej povrchu chvíľu dymiť, chvíľu počkajte a až potom používajte ako zvyčajne.

Ďalšie tipy, ako sa starať o nepriľnavý riad

 

 

– používajte oleje a tuky, ktoré sa nepripaľujú ani pri vyšších teplotách.

Aj na panvici s nepriľnavým povrchom sa môžu vytvoriť škvrny od pripáleného oleja. Snažte sa im vyhnúť.

– veľký plameň používajte na zahriatie panvice len veľmi krátko, ak potrebujete niečo veľmi rýchlo opiecť.

Inak sa snažte jedlo pripravovať na strednom plameni. Panvica sa vám odvďačí dlhšou životnosťou.

– používajte plastové, silikónové a drevená obracačky, varešky, lyžice či kliešte.

Vyhnite sa akýmkoľvek ostrým predmetom, ktoré by mohli povrch poškriabať.

Aj keď škrabance možno nevidíte, ak na panvici sú, pomaly, ale iste začnú narúšať jej vlastnosti.

– správny postup ako umývať vypálenú panvicu sme spomínali vyššie – iba voda a jemná časť hubky.

Dôležité však tiež je nechať panvicu po použití úplne vychladnúť a až potom ju umyť, ale tiež si pamätať, že pri ukladaní by mala panvica stáť, visieť samostatne a nemali by sme na ňu pokladať iný riad, ktorý by mohol narušiť jej nepriľnavý povrch.

Video návod: 

 

 

Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels

Dnes najobľúbenejšie