TRIK, ako zabrániť striekaniu tuku z panvice počas vyprážania: Skúste to a aj obyčajný REZEŇ bude chutiť oveľa lepšie!

Olej, ktorý pri vyprážaní vystrekne z panvice, vie poriadne potrápiť.

Ide nielen o znečistenie kuchynskej linky, ale aj o riziko popálenia. Je možné vyprážať jedlo tak, aby olej nestriekal? Samozrejme!

Tu je niekoľko tipov.

Vinník – voda

 

 

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Tuk špliecha cez vodu.

Ak je v panvici čo i len jediná kvapka, môže doslova explodovať.

Voda sa totiž pri zvyšovaní teploty vyparuje a ak sa jej kvapka zachytí vo vrstve tuku, snaží sa odtiaľ dostať von a praskne.

Vďaka tomu sa voda vyparí a tuk pristane na všetkom, čo mu príde do cesty.

 

 

Aby ste tomu zabránili, uistite sa, že v panvici je čo najmenej vody, najlepšie vôbec.

Na tento účel je dobré po vyčistení povrch dôkladne utrieť.

Oplatí sa ho utrieť aj papierovou utierkou, ktorá dobre saje tekutiny.

Napriek utieraniu sa však stáva, že mikrokvapky vody tam stále sú.

Ako sa ich môžem zbaviť?

Ako sa úplne zbaviť vlhkosti z panvice?

 

 

Soľ je vaša záchrana.

Na povrch panvice stačí nasypať lyžičku, potom na ňu naliať olej a rozohriať.

Soľ má hygroskopické vlastnosti, t.j. absorbuje vodu.

Vďaka jej použitiu sa tekutina vo vnútri uzavrie a tuk nevystrekne.

 

 

 

Ďalším kuchynským produktom, ktorý sa vám môže hodiť, je ocot.

Navlhčite ním vatový tampón alebo kúsok papierovej utierky.

Potom ním dôkladne utrite povrch panvice a potom vyprážajte ako obvykle.

Ocot, podobne ako soľ, absorbuje vodu, takže je skvelý na „osušenie“ vašej panvice.

 

Kúsok korku

 

 

Z tohto nápadu sme boli skutočne prekvapení, no funguje to skvele. Vložte do rozpáleného oleja kúsok korku.Zastaví penenie a vy môžete pokojne vyprážať bez obáv.

Proti prepaľovaniu oleja

Zabrániť tomu, aby sa tuk prepaľoval a zapáchal môžeme pomocou obyčajnej mrkvy.

Vložte do tuku 3-4 kolieska.

Mäso pred vyprážaním vyberieme dostatočne v predstihu z chladničky, aby nebolo príliš studené.

Naklepeme ho a narežeme na krajoch, aby sa neskrúcalo. Keď sa mäso skrúti, jednotlivé jeho časti sa nepripravia rovnomerne.

Vynikajúcim bojovníkom proti zápachu je aj trik pri príprave trojobalu.

Do vajíčka pridajte mlieko, niekoľko kvapiek citrónu a aj pivo. Výsledkom je, že rezeň bude vďaka tomuto zlepšováku aj oveľa lepšie chutiť.

Mäso bude mať menej cholesterolu a tým pádom nebudete cítiť pri vyprážaní typický zápach.

Po obalovaní dobre oklepte strúhanku. Inak sa počas vyprážania oddelí od povrchu a začne sa prepaľovať a zapáchať.

Mäso je pred obaľovaním dobré pokvapkať citrónovou šťavou.

Mäso zmäkne a eliminuje sa aj zápach pri vyprážaní.

Ak používate na smaženie menej tuku – tak aby jedlo nebolo celkom ponorené, najdôležitejšie je najskôr sprudka ho opražiť z oboch strán. Až potom mäso na miernejšom plameni dopekáme.

Pri vyprážaní v trojobale, je potrebné rezne alebo obalovanú zeleninu vkladať vždy do rozpáleného oleja.

Pri vyprážaní nikdy nezapĺňajte celú panvicu, tuk sa v takomto prípade ochladí a jedlo sa nevypráža, ale dusí sa.

Na vyprážanie používajte vždy tuk s vysokou tepelnou odolnosťou.

Čím rýchlejšie sa olej prepáli, tým väčší zápach sa bude počas vyprážania šíriť z panvice.

Nezabúdajte tiež na zdraviu škodlivé dôsledky prepáleného tuku.

Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn