plny-hrniec_transparent_negativ.png

Nálev z nakladaných uhoriek nielen do polievky: Pozrite si tieto skvelé recepty, ktoré sa oplatí vyskúšať!

Voda z nakladaných uhoriek je bohatá na vitamíny a chuť.

Niet divu, pretože uhorky jej v procese fermentácie dali veľa cenných vlastností.

Šťava z nakladaných uhoriek je lahodná aj sama o sebe, je výborným základom polievky, no ukázalo sa, že má aj ďalšie využitie.

 

 

Nechajte sa inšpirovať týmito radami z portálu przyslijprzepis, ako využiť šťavu z nakladaných uhoriek. 

Voda z nakladaných uhoriek by rozhodne nikdy nemala skončiť vyliata v dreze.

Naše staré mamy a mamy vždy veľmi dobre vedeli, ako ju ďalej využiť a vy sa to dozviete v tomto článku.

Voda z nakladaných uhoriek – najlepší základ pre kyslú polievku

 

 

Ak pripravujete zemiakový prívarok na kyslo, voda z nakladaných uhoriek je ako stvorená na ich dochutenie. 

Nálev z nakladaných uhoriek možno použiť aj na iné krémové polievky, či prívarky.

Základ na VYNIKAJÚCI domáci pokrm – Jedlo na ťažké časy

Tak tento pokrm nazývala babička, pretože ide o vďačný pokrm – je to sýte, veľmi chutné a relatívne lacné jedlo.

Navyše, ak vám ostal nálev z uhoriek a použijete ho na jeho prípravu.

Vyskúšajte a presvedčte sa sami!

 

 

Tento recept bol inšpirovaný receptom zo starého zápisníka starej mamy a  vďaka nemu máte za pár eur skvelý obed alebo večeru.

Uhorkový nálev, ktorý sa v ňom odporúča použiť na jeho prípravu, je plný živín a dodá prívarku ešte lepšiu chuť. 

Potrebujeme:

1,5 l vývaru (zelenového, msového…)

pohár uhorkového nálevu

4 – 5 veľkých zemiakov

trochu kryštálového cukru podľa chuti (nemusí byť)

250 g kyslej smotany

soľ

čierne celé korenie

rascu

2 PL hladkej múky

bobkový list

voliteľné: 10 nakladaných uhoriek, kôpor

Postup:

Zemiaky si ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. 

 

 

Do hrnca si nalejeme vývar.

Vložíme doňho zemiaky.

Pridáme bobkový list, čierne korenie.

Varíme, kým zemiaky nezmäknú. 

 

 

Ak chcete mať prívarok čo najhustejší.

Časť zemiakov môžete roztlačiť a časť nechať vcelku.

Rada:

Ak nemáte vývar, môžete použiť aj čistú vodu.

Uhorky scedíme z nálevu, nakrájame na malé kúsky a vložíme do prívarku.

 

 

Povaríme 5 minút.

Potom zapracujeme zátrepku z kyslej smotany a hladkej múky. 

 

 

Rada:

Pred primiešaním zátrepky do hrnca je lepšie, ak si trochu vývaru nalejete do misky so zátrepkou, vymiešate metličkou dohladka a až potom zapracujete do hrnca.

Vďaka tomuto kroku sa vám nevytvoria hrudky.

Následne dochutíme prívarok soľou, cukrom (nemusí byť), rascou a nalejeme aj uhorkový nálev. 

Môžeme pridať nasekaný kôpor, povaríme, kým prívarok nezhustne a podávame.

 

 

Chutí skvele s čerstvým chlebom, či krutónmi, ale môžete si k nemu pripraviť aj fašírky, sekanú alebo vajíčka. 

Šťava z nakladaných uhoriek zvýrazní chuť mäsa

 

 

Ak ešte nepoznáte tento spôsob marinovania mäsa v šťave z nakladaných uhoriek, určite vám odporúčame vyskúšať ho.

Mäso je jemné, mäkké a s charakteristickým nádychom kyslosti.

Dôležité je, aby kyslý nálev nedominoval celej šťave, takže ju treba používať s mierou.

Rebrá marinované v uhorkovom náleve sú hitom grilovania a výborný je aj hovädzí guláš s uhorkovou šťavou.

Domáci chlieb s uhorkovou vodou

 

 

Vôňa domáceho chleba je nenahraditeľná.

Dokonalé žemle alebo chlieb treba predovšetkým nechať dobre vykysnúť.

Na tento účel skvele poslúži šťava z nakladaných uhoriek.

Garantujeme vám, že takýto chlieb sa stane trvalou súčasťou vášho jedálneho lístka.

Ako inak ešte využiť šťavu z nakladaných uhoriek?

 

 

Náš čitateľ odporúča použiť nálev znova na zaváranie inej zeleniny.

Zlejeme ju a marinujeme v nej menšiu cibuľu (napr. šalotku) alebo strúčiky cesnaku.

Zálievka do šalátov

 

 

Vodu z nakladaných uhoriek môžete použiť aj ako chutnú zálievku do šalátov. 

Je to hotová vitamínová bomba.

Voda z nakladaných uhoriek – vlastnosti

Mnoho ľudí sa pýta, či môžu piť vodu z nakladaných uhoriek.

 

 

Šťava z nakladaných uhoriek sa už dlho považuje za prírodný liek na rôzne neduhy.

Ak boli uhorkové zaváraniny pripravené tradičným spôsobom, bez zvýrazňovačov chuti, uhorková voda je pokladnicou vitamínov.

Jej hlavnou výhodou je však kyselina mliečna, ktorá vzniká ako výsledok fermentácie.

Obsahuje probiotické baktérie, ktoré priaznivo pôsobia na naše črevá, a tým aj imunitu.

 

 

Šťava z nakladaných uhoriek nám dodáva vitamíny zo skupiny B a A, C, E a K.

Obsahuje veľké dávky probiotík.

Mnoho ľudí ho považuje za podporu v procese chudnutia, pretože podporuje prácu tráviaceho systému a znižuje zadržiavanie vody v tele.

Ako pri každom produkte z domácej lekárničky však aj pri konzumácii tohto kyslého nálevu odporúčame striedmosť a individuálny prístup.

 

Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes