Zamestnanec mäsokombinátu radí: Takto dostanete preč z mäsa všetku chémiu!

Kuracie a morčacie mäso patria medzi obľúbené druhy mäsa.

 

 

Ako vám je však určite známe, štandardné kurča nie je schopné dorásť do normálne veľkosti, vhodnej na mäso, za 30 – 40 dní.

Je preto pochopiteľné, že chovatelia pridávajú do ich výživy množstvo doplnkov, ktoré tam mať nechcete.

 

 

Portál sekrety-kulinarii poradil, ako dostať z mäsa všetky škodlivé látky.

Mäso treba pred varením namočiť do fyziologického roztoku.

Zdá sa, že toto riešenie umožňuje aspoň trochu odstrániť z mäsa všetko, čo sa nahromadilo počas takého spracovania kurčaťa.

Každé mäso treba trochu namočiť, len aby sa látka nasýtila vodou.

 

 

Vďaka tomu bude ešte šťavnatejšie.

Pretože molekuly soli spôsobujú, že voda zostáva v tkanivách.

A vďaka tomu nestráca hmotu a pri varení nebude suché.

Je dobré pridať do vody ešte trochu citrónovej šťavy.

 

 

To sa dá považovať za proces čistenia mäsa.

Vďaka tomuto roztoku vyjde z mäsa aspoň časť toxínov. 

Má to však ešte jednu výhodu.

 

 

Takto predpripravené prsia pečené v rúre budú veľmi jemné a nevyschnú.

Skúsený mäsiar radí ako si vybrať kvalitné mäso

 

 

Už ste možno počuli o tom, že mäso môže byť napumpované sójovým roztokom alebo špeciálnymi látkami, ktoré mu dodávajú krajší vzhľad.

Ešte väčším problémom býva, keď sa na trh dostanú aj kúsky upravené zdraviu škodlivými chemickými látkami.

Spoznajte jednoduchý trik, vďaka ktorému rýchlo a efektívne rozoznáte kvalitu mäsa!

Potrebujete len 20 sekúnd na to, aby ste vedeli, čo kupujete.

 

 

Odrežte kúsok mäsa a napichnite ho na špajdľu.

Zoberte si kúsok alobalu a zápalky.

Mäso napichnite na špajdľu a priložte k nemu zapálenú zápalku.

 

 

Ak sa po 10 sekundách začne z mäsa dymiť a mäso vonia, ako keď sa griluje, máte šťastie na kvalitné mäso bez prídavných látok.

Ak je však mäso napumpované prísadami, ktoré by v ňom nemali byť, začne z neho vytekať čierna šťava.

 

 

Ak ste mali šťastie a mäso prešlo týmto testom, môžete ho s čistým svedomím nakupovať aj naďalej.

Ak však týmto testom neprešlo, mali by ste radšej zmeniť značku alebo vymeniť mäsiara!

Surové mäso nikdy neumývajte pod tečúcou vodou

Čo môže byť zlé na umývaní kurčaťa alebo kusu hovädzieho mäsa pod kohútikom?

Je predsa normálne, že očistené mäso chceme použiť v perfektne čistom stave a sme presvedčení, že sa to nedá inak,  ako pod tečúcou vodou.

Zdá sa, že táto naoko nevinná akcia môže spôsobiť viac škody ako úžitku.

 

 

Hlavným vinníkom sú baktérie, ktoré môžu byť na mäse.

Najčastejšie označovaná ako Listeria monocytogenes alebo Salmonella, ale častou hrozbou je aj Campylobacter jejuni, mikroorganizmus, ktorý sa často nachádza v tráviacom systéme zvierat.

Táto baktéria môže spôsobiť kampylobakteriózu.

 

 

Toto ochorenie sa prejavuje ako hnačka, vracanie, bolesti hlavy, horúčka a zápaly žalúdka a čriev.

Ak sa infekcia ignoruje a nerieši odborne, môže vyústiť až do sepsy a pobytu v nemocnici.

Je veľmi ľahké sa nakaziť baktériami

 

 

Ako súvisí umývanie kurčaťa kontaminovať týmito chorobami?

Umývaním mäsa vodou z vodovodu spôsobíme, že tekutina špliecha okolo umývadla a môže dopadnúť aj na predmety alebo potraviny v okolí.

Na tieto povrchy spolu s vodou dopadajú aj mikroorganizmy z kusu mäsa.

 

 

Na prípravu jedla stačí použiť takúto dosku alebo nôž a baktérie sa nám ľahko dostanú do tráviaceho systému.

Odborníci sa zhodujú, že oplachovanie kuracieho alebo bravčového mäsa je najlepšie úplne vynechať .

 

 

Tieto druhy mäsa sa aj tak musia tepelne upravovať, takže či už ich umyjeme alebo nie, pri vyprážaní či pečení zahynú aj prípadné nežiaduce mikróby.

Pri príprave mäsa by sme tiež mali pamätať na to, aby sme boli obzvlášť opatrní.

Všetky kuchynské pomôcky, ktoré boli v kontakte s kuracím, bravčovýn alebo hovädzím mäsom, by sme mali dôkladne umyť.

 

 

Po dokončení varenia by ste si tiež nemali zabúdať na dôkladné umytie rúk.

Samozrejme, nie každý kus mäsa obsahuje škodlivé baktérie.

Predsa len, je lepšie byť v bezpečí, ako ľutovať, že sme nedbali viac na hygienu.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie