Variť vývar s pokrievkou, či bez? Ak si kladiete túto otázku, máme pre vás JASNÚ odpoveď + TRIK pre skutočne silný vývar!

Vývar patrí k základným polievkam, ktoré nesmú chýbať takmer na žiadnom slávnostnom, či nedeľnom stole.

Napriek tomu veľa ľudí nevie, ako ho variť správne, resp. či ho variť s pokrievkou alebo bez nej. 

Ak sa chcete dozvedieť, čo odporúčajú kuchári z reštaurácií, čítajte ďalej.

Nižšie tiež nájdete perfektný kuchársky TRIK pre skutočne silný domáci vývar.

 

...

 

Vďaka portálu smakosze, ktorý sa zaoberal touto otázkou, sme sa dozvedeli, ako to s tou pokrievkou pri varení vývaru v skutočnosti je. 

Najlepší kuchári veria, že pokrievka by mala byť na hrnci len dovtedy, kým voda nezovrie – potom sa už vývar varí bez nej.

Takto bude mať vývar krásnu farbu, nezakalí sa a bude mať požadovanú silu a kvalitu.

Nezabúdajte ale, že vývar sa musí vždy variť na miernom plameni, vyhnite sa rýchlemu vareniu.

Ak sa pokrivky neviete pri varení vzdať úplne, neprikrykrývajte hrniec úplne, ale dajte pokrievku tak, aby bol hrniec stále mierne otvorený.

Vývar sa najčastejšie konzumuje ako samostatné jedlo alebo pred hlavným jedlom, ale používa sa aj ako základ do omáčok, či pod mäso.

 

 

Vďaka tomuto všestrannému využitiu a úžasnej chuti kraľuje na slovenských stoloch kurací alebo slepačí vývar. 

Aby sa vývar podaril, treba poznať pár základných pravidiel. 

Toto sú tie najdôležitejšie, ktoré by ste rozhodne mali dodržiavať.

Vývar varíme bez pokrievky

Ak sa pýtate, prečo by ste mali variť vývar bez pokrievky, hoci sa tým doba varenia predĺži, odpoveď je jednoduchá. Ide o získanie hlbokej a intenzívnej chuti. 

Príliš rýchly a prudký spôsob varenia by spôsobil, že vývar bude zakalený a menej chutný. Pomalá redukcia, teda odparovanie vody, ako aj mierne varenie vývaru prospievajú k jemnému uvoľneniu chuti, vône a živín do polievky. 

Takto získaný vývar je číry a chutný.

Kedy pridať zeleninu?

 

Treba si uvedomiť, že zelenina sa varí oveľa kratšie, ako mäso. Z toho dôvodu by sa do vývaru mala pridávať asi v polovici varenia, čím sa zabráni jej rozpadu a zničeniu čírosti vývaru.

Základné pravidlá pre dokonalý vývar, poznáte všetky?

 

 

Niekedy môže mať aj zjavne banálna vec veľmi významný vplyv na výsledný efekt. Vedeli ste, aké je dôležité správne zvoliť, do akej vody pridávame mäso pri varení?

Tiež vám poradíme perfektný zlepšovák z profesionálnej kuchyne, s ktorým sa vám nikdy nestane, že by bol vývar slabý a nevýrazný.

Prvým základným pravidlom je, že na každý kilogram mäsa pridávame 1,5 litra vody.

Zeleninu sa oplatí do vývaru pridať až o niečo neskôr, aby sa celkom nerozvarila.

Ak nemáte radi nasladlú chuť vývaru, mrkvu pridávajte opatrne.

 

 

Ak jej je veľa, vývar by mohol byť sladší, ako si prajete.

Tiež opatrne pridávajte nové korenie, aj to dokáže výrazne prispieť k nasladlej chuti, ak to preženiete, výsledok môžete byť dokonca pre niekoho až nepríjemný. 

Keď voda zovrie, vývar by nemal vrieť, varte ho radšej dlhšie, ale na miernejšom plameni.

Vývar solíme až na konci varenia.

Nezabudnite ale, že naraz s mäsom dávame aj koreniny – celé čierne korenie (nové korenie), bobkový list.

Nikdy nepridávajte do vývaru mleté čierne korenie, jedine celé čierne korenie.

 

 

Pena na povrchu polievky nevznikne vtedy, keď ešte so zamrznutým mäsom hrniec prikryjeme. Ak sme mäso rozmrazili, penu zozbierame ešte počas varenia. Ľahšie to pôjde vtedy, keď do hrnca prilejeme pohár studenej vody.

Mletým si môžete vývar dochutiť na tanieri.

Aby ste získali chutný a aromatický vývar, vložte mäso vždy do studenej vody.

Vývar sa nezakalí, keď ho nebudeme počas varenia miešať a že sa varí na miernom plameni.

 

 

V prípade, že sa nám zdá vývar mútny, odstavíme ho, vychladíme a vmiešame do neho metličkou rozšľahané dva bielky. Vývar zohrievame dovtedy, kým sa neuvaria a potom ho celý scedíme. Existuje jednoduchšia rada našich babičiek – dáme do vývaru celý ošúpaný zemiak.

Krajšiu farbu vývaru docielime tak, že ho dáme variť s neošúpanou cibuľou, prípadne do neho pridáme na oleji opečenú nastrúhanú mrkvu.

Trik, pre skutočne silný vývar

 

 

Tiež sa vám niekedy stalo, že ste váš vývar nakoniec nemali taký silný, ako ste si predstavovali?

Rozhodne nesiahajte po umelých dochucovadlách a zapamätajte si túto dobrú radu.

Máme pre vás totižto jednoduchý zlepšvák, ktorý používajú aj kuchári v profesionálnych reštauráciách.

 

 

Vďaka nemu bude vývar vždy extra silný a to bez ohľadu, či varíte hydinový, hovädzí alebo rybací vývar.

Ako postupovať?

Kým sa do vývaru pustíte, pripravte si všetku zeleninu a mäso.

Rúru zapnite na maximum a všetky suroviny poukladajte na pekáč.

Vložte do horúcej rúry a pečte asi 30 minút až hodinu (riaďte sa najmä podľa druhu mäsa).

Dôležité je, aby sa mäso, kosti a zelenina opiekli.

 

 

Ak máte surovín menej, bude stačiť, ak všetok obsah opečiete v hrnci na troške oleja.

Opečenie povrchu surovín pridá vývaru extra chuť navyše.

Všetko potom zalejte vodou a pomaly varte asi tri hodiny.

Vývar nesmie vrieť, inak sa zakalí.

 

Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels