Overené rady ako uvariť fazuľu do mäkka: Inak ju už ani variť nebudete!

Niekedy sa vám už možno stalo, že ste kúpili vrecko fazule, odložili ste ho do skrinky a zabudli ste naň.

Keď fazuľa dlho stojí, treba ju potom variť dlhé hodiny, aby zmäkla. 

S týmito radami však výrazne skrátite dobu varenia fazule a napriek tomu bude lahodná a mäkká. 

Vďaka tomuto postupu z portálu sovkusom ju netreba ani na noc namáčať do vody!

...

Ak milujete polievky a šaláty so strukovinami, tieto rady vyvážite zlatom. 

1. Spôsob – panvica s hrubým dnom

 

Prvým krokom k dôkladnému uvareniu fazule za kratší čas je panvica s hrubými stenami, aj dnom.

Takto môžete fazuľu variť, či dusiť bez toho, aby ste ju museli variť príliš dlho. Okrem toho by v panvici nemalo byť veľa vody.

Avšak uistite sa, že voda úplne pokrýva fazuľu. 

2. Spôsob – studená voda

Ak nemáte čas fazuľu dlho variť, môžete použiť iný trik. 

Fazuľu nenamáčajte, ale ihneď podlejte vodou a priveďte do varu. Potom vriacu vodu sceďte, fazuľu zalejte studenou vodou a postup niekoľkokrát opakujte.

Náhle zmeny teploty fazuľu zmäkčia. 

Vodu nemusíte zakaždým celú vylievať. Stačí pridať po každom zovretí pohár studenej vody.

Nezabudnite ohrev nastaviť na minimum. 

3. Spôsob – citrón a cibuľa

Unikátny spôsob ako uvariť fazuľu už za 15 minút a nebudete pociťovať žiadne žalúdočné ťažkosti.

Potrebujeme:

0,5 kg fazule

vodu

3 plátky citrónu

1 cibuľu

tlakový hrniec

Postup:

Fazuľu namočíme do vody a pridáme plátky citróna. Necháme namočené asi 1,5 hodiny.

Potom vodu zlejeme.

Fazuľu si preložíme do tlakového hrnca a zalejeme čistou vodou asi na 2 prsty nad povrch fazule.

Do hrnca spolu s fazuľou vložíme aj ošúpanú cibuľu.

Hrniec zatvoríme a dáme na sporák na 15 minút. Potom vypneme ohrev a necháme ešte stáť, kým sa nevypustí para.

Hotovo. Fazuľa je pripravená na ďalšie spracovanie.

Rady od vás:

Namočte ju do mineráky

Namiesto obyčajnej vody skúste nabudúce na namáčanie fazule použiť minerálnu vodu. Možno vám to znie zvláštne, no tento trik funguje skutočne skvele.

Vďaka obsahu solí a minerálov fazuľa rýchlejšie zmäkne a doba jej varenia sa výrazne skráti.

Vyskúšajte tento trik a sami uvidíte, že fazuľa, ktorú ste predtým nevedeli dovariť, bude teraz pripravená neporovnateľne skôr.

Trik kuchárky, ako uvariť fazuľu za 15 minút a nebude vás z nej nadúvať

Unikátny spôsob ako uvariť fazuľu už za 15 minút a nebudete pociťovať žiadne žalúdočné ťažkosti.

Presný postup, ktorý výrazne skráti dobu varenia a nebude vás po nej nadúvať, sme sa dozvedeli od kuchárky Tamiris Figueira a teraz sa to dozviete aj vy!

Potrebujeme:

0,5 kg fazule

vodu

3 plátky citrónu

1 cibuľu

tlakový hrniec

Postup:

Fazuľu namočíme do vody a pridáme plátky citróna. Necháme namočené asi 1,5 hodiny. Potom vodu zlejeme.

Fazuľu si preložíme do tlakového hrnca a zalejeme čistou vodou asi na 2 prsty nad povrch fazule. Do hrnca spolu s fazuľou vložíme aj ošúpanú cibuľu.

Hrniec zatvoríme a dáme na sporák na 15 minút. Potom vypneme ohrev a necháme ešte stáť, kým sa nevypustí para.

Hotovo. Fazuľa je pripravená na ďalšie spracovanie.

Veľa šťastia!

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay