Niekedy sa vám už možno stalo, že ste kúpili vrecko fazule, odložili ste ho do skrinky a zabudli ste naň.
Keď fazuľa dlho stojí, treba ju potom variť dlhé hodiny, aby zmäkla.
S týmito radami však výrazne skrátite dobu varenia fazule a napriek tomu bude lahodná a mäkká.
Vďaka tomuto postupu z portálu sovkusom ju netreba ani na noc namáčať do vody!
Ak milujete polievky a šaláty so strukovinami, tieto rady vyvážite zlatom.
1. Spôsob – panvica s hrubým dnom
Prvým krokom k dôkladnému uvareniu fazule za kratší čas je panvica s hrubými stenami, aj dnom.
Takto môžete fazuľu variť, či dusiť bez toho, aby ste ju museli variť príliš dlho. Okrem toho by v panvici nemalo byť veľa vody.
Avšak uistite sa, že voda úplne pokrýva fazuľu.
2. Spôsob – studená voda
Ak nemáte čas fazuľu dlho variť, môžete použiť iný trik.
Fazuľu nenamáčajte, ale ihneď podlejte vodou a priveďte do varu. Potom vriacu vodu sceďte, fazuľu zalejte studenou vodou a postup niekoľkokrát opakujte.
Náhle zmeny teploty fazuľu zmäkčia.
Vodu nemusíte zakaždým celú vylievať. Stačí pridať po každom zovretí pohár studenej vody.
Nezabudnite ohrev nastaviť na minimum.
3. Spôsob – citrón a cibuľa
Unikátny spôsob ako uvariť fazuľu už za 15 minút a nebudete pociťovať žiadne žalúdočné ťažkosti.
Potrebujeme:
0,5 kg fazule
vodu
3 plátky citrónu
1 cibuľu
tlakový hrniec
Postup:
Fazuľu namočíme do vody a pridáme plátky citróna. Necháme namočené asi 1,5 hodiny.
Potom vodu zlejeme.
Fazuľu si preložíme do tlakového hrnca a zalejeme čistou vodou asi na 2 prsty nad povrch fazule.
Do hrnca spolu s fazuľou vložíme aj ošúpanú cibuľu.
Hrniec zatvoríme a dáme na sporák na 15 minút. Potom vypneme ohrev a necháme ešte stáť, kým sa nevypustí para.
Hotovo. Fazuľa je pripravená na ďalšie spracovanie.
Rady od vás:
Namočte ju do mineráky
Namiesto obyčajnej vody skúste nabudúce na namáčanie fazule použiť minerálnu vodu. Možno vám to znie zvláštne, no tento trik funguje skutočne skvele.
Vďaka obsahu solí a minerálov fazuľa rýchlejšie zmäkne a doba jej varenia sa výrazne skráti.
Vyskúšajte tento trik a sami uvidíte, že fazuľa, ktorú ste predtým nevedeli dovariť, bude teraz pripravená neporovnateľne skôr.
Trik kuchárky, ako uvariť fazuľu za 15 minút a nebude vás z nej nadúvať
Unikátny spôsob ako uvariť fazuľu už za 15 minút a nebudete pociťovať žiadne žalúdočné ťažkosti.
Presný postup, ktorý výrazne skráti dobu varenia a nebude vás po nej nadúvať, sme sa dozvedeli od kuchárky Tamiris Figueira a teraz sa to dozviete aj vy!
Potrebujeme:
0,5 kg fazule
vodu
3 plátky citrónu
1 cibuľu
tlakový hrniec
Postup:
Fazuľu namočíme do vody a pridáme plátky citróna. Necháme namočené asi 1,5 hodiny. Potom vodu zlejeme.
Fazuľu si preložíme do tlakového hrnca a zalejeme čistou vodou asi na 2 prsty nad povrch fazule. Do hrnca spolu s fazuľou vložíme aj ošúpanú cibuľu.
Hrniec zatvoríme a dáme na sporák na 15 minút. Potom vypneme ohrev a necháme ešte stáť, kým sa nevypustí para.
Hotovo. Fazuľa je pripravená na ďalšie spracovanie.
Veľa šťastia!