plny-hrniec_transparent_negativ.png

Jednoduchý spôsob, ako uvariť zemiaky dvakrát rýchlejšie: Ušetríte čas, aj peniaze za energie!

Zemiaky sú súčasťou našich jedálničkov už dlhé roky.

Sú zdravé, plné živín a skvele zasýtia. 

Výborne chutia na rôzne spôsoby, ako príloha, ale aj v omáčkach, či polievkach.

 

 

Vďaka tomuto triku z portálu gotowanie dokážete výrazne skrátiť dobu varenia zemiakov, čím ušetríte čas, aj peniaze. 

Zemiaky chutia výborne ako príloha k mäsovým jedlám, ale pripravíte z nich aj chutné hlavné jedlo. 

 

 

Nechýbajú ani na jedálničku vegetariánov, či vegánov, mladé zemiaky netreba ani šúpať a ich jedinou nevýhodou je pomerne dlhý čas varenia.

Našťastie aj na to existuje riešenie.

Prinášame vám jednoduchý spôsob, vďaka ktorému uvaríte zemiaky dvakrát rýchlejšie.

Postup varenia zemiakov pozná určite každý.

 

 

Zemiaky vložíme do studenej osolenej vody, dáme na sporák a počkáme, kým nezmäknú.

V závislosti od ich veľkosti a množstva to trvá asi 20 – 30 minút. 

My však poznáme riešenie, ako to môže byť rýchlejšie a jednoduchšie. 

Tento šikovný trik si zamilujú najmä netrpezliví a zaneprázdnení ľudia.

Vďaka nemu budú vaše zemiaky uvarené aj za menej ako 10 minút. 

 

 

Ako bolo uvedené vyššie, čas varenia zemiakov je ovplyvnený ich veľkosťou, počtom a veľkosťou hrnca.

Ak sa ponáhľate, môžete zemiaky nakrájať na menšie kúsky. 

Potom zmäknú oveľa rýchlejšie, ako keď ich hodíte do hrnca vcelku alebo len rozpolené.

 

 

Existuje teória, že osolená voda vrie rýchlejšie, ale je to vlastne jedno a rozdiel nie je veľký.

Ak teda preferujete nesolené zemiaky, nič sa nedeje a rovnako rýchlo voda zovrie aj bez soli.

Teraz si však povedzme to podstatné, čo spôsobí hlavnú úsporu času pri varení zemiakov.

 

 

Ako uvariť zemiaky za 10 minút?

Tajomstvo spočíva v teplote vody. 

Namiesto toho, aby sme ich zaliali studenou vodou, zohrejeme vodu v rýchlovarnej kanvici a tú vylejeme do hrnca na zemiaky. 

Následne zemiaky klasicky uvaríme na sporáku, avšak doba varenia sa výrazne skráti. 

 

 

Dôležitý je tiež výber správneho hrnca. 

Príliš veľký hrniec vyžaduje viac tepla a varenie v ňom môže byť o niečo pomalšie.

Ako rýchlo ošúpať zemiaky?

 

 

Mladé zemiaky chutia výborne aj so šupkou.

Ak však potrebujete zemiaky ošúpať, aj na to máme praktický trik, ktorý vám ušetrí čas.

Keď ho spoznáte, už nikdy nebudete šúpať zemiaky inak.

Zemiaky varíme zásadne v šupke, ktorú pred varením dôkladne umyjeme.

Po uvarení je dobré zliať horúcu vodu a naliať do hrnca so zemiakmi studenú vodu. 

 

 

Funguje to podobne, ako pri varených vajciach, kedy sa pomocou tepelného šoku šupka uvoľní a potom ju jednoducho stiahnete bez zbytočného odpadu zo zemiakov.

Ešte lepšie sa vám budú zemiaky po uvarení šúpať vtedy, keď šupku cez stred pred varením po celom obvode narežete plytkým rezom.

Po uvarení stiahnete šupku jednoducho aj bez použitia noža.

Dôležitý rozdiel, ktorý by ste mali poznať!

 

 

Cieľom je zachovať vitamíny a minerály obsiahnuté v zemiakoch. A je ich celkom dosť!

Zemiaky nám dodajú draslík, fosfor, vápnik, železo, horčík a mangán, ako aj vitamíny B1, B5, B6, A, C, E a K.

Ak ich hodíme do horúcej vody, minerálne soli v nich zostanú a ak zostanú dlho v studenej vode, stratia cenné zložky.

 

 

Kým šúpanie zemiakov o niečo dlhšie pred varením pomôže ušetriť krátku chvíľu, bohužiaľ tiež podporuje stratu vitamínov a minerálov.

Z rovnakého dôvodu nedávame do vody ani ošúpané zemiaky, aby boli pripravené „na varenie neskôr“.

Je tiež potrebné pamätať na varenie zemiakov na strednom ohni.

Vďaka tomu sa uvaria rovnomerne.

Trik, ako vyťažiť zo zemiakov maximum

 

 

Pri varení zemiakov k nim vždy dajte aj kúsok čerstvej mrkvy.

Nie je to na ozdobu, ani kvôli farbe, karotén, ktorý obsahuje mrkva totiž dokáže ochrániť vitamín C v zemiakoch (a tie ho vôbec nemajú málo).

Ide o veľmi jednoduchý, no veľmi užitočný tip, ako vyťažiť z obľúbenej potraviny maximum.

Podrobný návod si môžete pozrieť v priloženom videu z youtube kanála Foody Tube.

Veľa šťastia a dobrú chuť!

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes