S týmito trikmi uvaríte najlepšiu ryžu pod slnkom a bude oveľa zdravšia: Odkedy varím ryžu takto, doma sa jej nevedia dojesť!

1586 0

V dnešnom článku sa dozviete, či ste doteraz varili ryžu správne. Je to totiž bežná príloha v každej domácnosti, ale uvariť skutočne dobrú a zdravú ryžu vie len málokto. Vďaka týmto zásadám bude vaša ryža chutiť oveľa lepšie a vyhnete sa zdravotným rizikám. Nebezpečenstvo totiž spočíva v otrave arzénom, no nie v otrave v zjednodušenom slova zmysle. Váš organizmus sa touto látkou zahlcuje postupne, čo sa môže prejaviť v rámci niektorého ochorenia. Arzén sa spája s cukrovkou, ochorením srdca, ale aj s najväčším strašiakom tejto populácie – rakovinou. Uškodiť môže aj tehotným ženám i maličkým deťom. Nachádza sa v uvarenej ryži, preto by ste mali venovať veľkú pozornosť jej príprave.

Japonci a Číňania umyjú ryžu pred varením 7x v studenej vode, aby z nej odstránili akékoľvek škodlivé látky. Túto metódu môžete použiť pri neplánovanej príprave ryže. Ideálne však je namočiť ryžu do väčšieho množstva vody a nech ju tak cez noc. Takto pripravená ryža je oveľa zdravšia.

Takto pripravená nasiaknutá ryža má aj ďalšiu výhodu. Uvarí sa oveľa rýchlejšie a bude mať oveľa lepšiu chuť. Nelepí sa a má vynikajúcu konzistenciu.

Správny spôsob prípravy ryže

Vezmite 1 diel suchej ryže a 5 dielov vody. Nechajte ryžu namočenú v tejto vode cez noc. Ráno ryžu niekoľkokrát umyte, až kým nebude úplne čistá. Ryžu osušte papierovou utierkou. Vezmite 1 diel ryže a 1,5 dielu vody. Najlepšie je zaliať ryžu teplou vodou. Pridajte štipku soli, pretože soľ zlepší chuť ryže. Priveďte ryžu do varu a ohrev znížte na minimum. Hrniec, alebo panvicu zakryte vekom. Varte ryžu na miernom ohreve 10 – 15 minút. Nikdy neotvárajte pokrievku! Pamätajte: otvorená pokrievka = zničená ryža. Vďaka tomuto postupu uvaríte lahodnú, sypkú a zdravú ryžu!

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Ryžu môžete cez noc namočiť aj do slanej vody. Ryža je chutnejšia a belšia. Treba však dbať aj na výber kvalitnej ryže a radšej si za ňu trochu priplatiť. Mnohí výrobcovia totiž predávajú nekvalitnú ryžu, ktorá je potom chuťovo mdlá a jej konzistencia je tiež nevyhovujúca.

Zmeňte obyčajnú ryžu na delikatesu

Ak patrí ryža medzi vaše obľúbené prílohy, pripravte si ju na tento spôsob.  Je taká dobrá, že vám k nej mäso vôbec nebude chýbať.

Potrebujeme:

1 šálka ryže

voda

1 cibuľa

1 PL paradajkového pretlaku

3 PL oleja

1 ČL červenej mletej papriky

1/4 ČL chilli (voliteľné, ak máte radi štipľavé)

soľ podľa chuti

Postup:

Na oleji si osmažíme nakrájanú cibuľku do zlatista. Pridajte červenú papriku, chilli a paradajkový pretlak.

Všetko spolu premiešame a pridáme umytú scedenú ryžu. Opäť dôkladne premiešame a osmažíme asi 2 minúty. V pohári vody si rozmiešame soľ a zalejeme ryžu.

Pridáme ešte asi pol pohára vody, zakryjeme pokrievkou a varíme na slabom ohreve do mäkka, asi 16 – 18 minút. Po uvarení ryžu premiešajte a servírujte napríklad so šalátom. Budete mať chutnú a ľahkú večeru. Dobrú chuť!

Témy:


Pridajte svoj komentár