plny-hrniec_transparent_negativ.png

Ako uvariť dokonalú sypkú ryžu: Postupujte takto a určite sa podarí!

Ryža, ktorá k nám prišla z Ázie, sa udomácnila aj na našich stoloch a stala sa obľúbenou prílohou.

Existuje mnoho druhov ryže a existujú rôzne spôsoby jej varenia. 

Vrecková ryža sa pripravuje najrýchlejšie, ale oplatí sa venovať jej viac času a uvariť ju radšej tradičným spôsobom. 

 

 

Naučte sa vďaka portálu haps, ako uvariť dokonalú ryžu.

Princíp varenia

Rozdiel medzi varením ryže vo vrecúškach a varením voľnej ryže je badateľný.

 

 

Je pravdepodobnejšie, že ryža vo vrecku bude lepkavá alebo hrudkovité.

Varenie voľnej ryže má univerzálny princíp…

Na porciu ryže použite jeden a 3/4 porcie vody. 

Druh ryže a ani jej kvalita nezohráva takmer žiadnu úlohu.

Na varenie sypanej ryže bude vhodná akákoľvek ryža. 

 

 

Postup:

Pripravte si hrniec s hrubým dnom.

Ryžu treba pred varením dobre opláchnuť. 

 

 

Oplachujte ju dovtedy, kým už voda nie je zakalená.

Používame studenú vodu, tá je veľmi dôležitá.

Nalejte vodu k ryži a priveďte ju do varu. 

 

 

Teraz pridáme trochu tuku – mala by stačiť lyžička masla alebo oleja. 

Potom ryžu zlejeme a prikryté varíme na najmenšom ohreve.

Pamätajte, že veko by sa nemalo dvíhať a ryža sa nesmie miešať. 

Zakaždým, keď hrniec otvoríme, ryžu zbavíme správnej teploty, čo si môže následne vyžadovať dlhšiu dobu varenia.

 

 

Ako dlho variť ryžu?

Na bielu ryžu by malo stačiť asi 15 minút. 

Počas tejto doby by mala ryža nasiaknuť vodou a napučať.

Ak je však stále tvrdá a v hrnci ešte ostalo trochu vody, môžete hrniec zabaliť do deky alebo bavlnenej utierky a necháme stáť, aby ryža mohla nasať zvyšok vody.

Možnosti ako podávať sypkú ryžu je veľa a dá sa podávať na slano aj na sladko.

Dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes