Perfektný trik japonských kuchárov na uvarenie dokonalej ryže: Nepotrebujete ani ryžovar!

Ak máte v obľube ázijskú kuchyňu, potom ste pravdepodobne aj milovníkom ryže.

 

 

Uvariť však perfektnú ryžu nie je až také jednoduché.

V tomto článku vám poradíme, ako uvariť dokonalú ryžu aj bez ryžovaru.

...

 

 

Vďaka týmto tipom od japonských kuchárov z portálu vazhnoznat bude vaša ryža chutiť presne tak, ako v ázijskej reštaurácii.

Varenie ryže dá niekedy zabrať aj skúsenej gazdinke, pretože sa ľahko môže stať, že sa ryža rozvarí alebo je naopak nedovarená.

Tajomstvo správneho varenia ryže

 

 

Prvým krokom, ktorý treba urobiť, je ryžu pred varením namočiť. 

Nalejte toľko vody, aby hladina tekutiny bola niekoľko centimetrov nad úrovňou ryže.

Nechajte stáť asi 20 minút.

 

 

Počas tejto doby sa zo zŕn uvoľní nadbytočné množstvo škrobu.

Práve ten totiž počas procesu varenia premieňa ryžu na celistvú masu kašovitej konzistencie.

 

 

Potom, po dvadsiatich minútach, je potrebné ryžu niekoľkokrát prepláchnuť.

Keď je voda úplne čistá, je ryža pripravená na varenie.

Mimochodom, ryžu môžete jemne opláchnuť vriacou vodou.

 

 

Horúca voda pomôže zbaviť sa všetkého prebytočného škrobu.

Adodatočne odstráni prípadné nečistoty.

Čím menej škrobu v ryži ostane, tým menej peny sa pri varení vytvorí.

 

 

Keď voda v hrnci zovrie, varte ryžu 8 minút.

Pomer ryže a vody je nasledovný:

 

 

na 1 pohár ryže nalejte 2 poháre čistej vody.

Po 8 minútach vypnite plyn a hrniec s ryžou odstavte zo sporáka.

Nechajte stáť pod pokrievkou pol hodiny.

 

 

Potom môžete vložiť do hrnca s ryžou kúsok masla.

Ryžu premiešajte a hrniec opäť prikryte.

Nechajte stáť ešte po dobu pätnástich minút, aby mala ryža príjemnú maslovú arómu.

 

 

Maslo môžete vynechať a rovno ryžu servírovať ako prílohu k obľúbenej omáčke, či mäsu.

Dobrú chuť!

 

 

Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels