ZEMIAKY rýchlo klíčia? Skladujte ich spolu týmto produktom. Nevyklíči ani jeden!

Keď budete zemiaky skladovať týmto spôsobom, zaručene vám nevyklíčia!

Zemiaky milujeme v akejkoľvek podobe.

Z tohto dôvodu ich nájdeme takmer v každej domácnosti.

V tomto článku vám prezradíme, aký je najlepší spôsob ich skladovania.

 

 

Stavte na rady z portálu mojegotowanie a uchovajte svoje zemiaky dlho pevné, hladké a chutné.

Po určitom čase skladovania začnú zemiaky klíčiť a strácajú vzhľad aj chuť.

Zemiaky možno skladovať mimo chladničky, čo je veľmi výhodné.

Ak však ležia v nesprávnej miestnosti príliš dlho, môžu sa pokaziť alebo začať klíčiť.

Môžete jesť naklíčené zemiaky?

 

 

Niektorí hovoria, že takéto zemiaky by sa už nemali jesť, iní radia poškodené miesta odrezať a pokojne si z nich urobiť večeru.

Počas klíčenia sa však obsah glykoalkaloidov v zemiakoch zvyšuje.

V malom množstve nie sú tieto zlúčeniny nebezpečné, ale pri nadmernej konzumácii môžu byť toxické.

 

 

Takže keď jeme naklíčené zemiaky, môžeme riskovať, že zjeme príliš veľa týchto zlúčenín.

Aký je záver?

Zemiakom, ktoré začali klíčiť, je lepšie sa vyhnúť.

Čo robiť, aby ste zabránili klíčeniu uskladnených zemiakov?

 

 

Čo robiť, aby zemiaky neklíčili?

Existuje jednoduchý spôsob, ako zastaviť klíčenie zemiakov.

Do vrecka zemiakov stačí dať jedno jablko.

Jablko produkuje etylén, ktorý udržuje zemiaky čerstvé a pevné.

Vďaka tomu jablko udrží zemiaky bez klíčenia až 8 týždňov.

 

 

Ako skladovať zemiaky?

Pozor si treba dať aj na to, kde sú zemiaky uložené.

Zemiaky predčasne klíčia na teplom, svetlom a vlhkom mieste.

V ideálnom prípade by miestnosť mala byť suchá, tmavá a chladná.

Optimálna teplota skladovania zemiakov je okolo 15 °C.

Chladnička teda nie je dobré riešenie.

 

 

Ak je teplota príliš nízka, škrob obsiahnutý v zemiakoch sa zmení na cukor a samotné zemiaky získajú sladkastú chuť.

Pivnica a garáž sú najlepšou voľbou.

Zemiaky by sa nemali skladovať v plastových vreckách alebo prepravkách.

Najlepšie sú prírodné alebo papierové vrecká, vďaka ktorým majú zemiaky voľný prístup vzduchu.

 

 

Posledná vec, ktorú musíte mať na pamäti, aby ste udržali zemiaky čerstvé čo najdlhšie, je držať ich ďalej od cibule.

Funguje opačne ako jablko, teda urýchľuje proces klíčenia zemiakov.

Zemiaky môžete uskladniť spolu s cviklou

Cvikla ktorú dáte navrch bude slúžiť ako zberateľ prebytočnej vlhkosti.

 

 

Akákoľvek iná zelenina (vrátane kapusty a mrkvy) zhorší celkový stav zemiakov.

Proti prebytočnej vlahe dajte na vrch zemiakov vetvičku s ihličím.

Ďalšie triky ako skladovať potraviny

Niekedy to jednoducho neodhadneme a nakúpime viac potravín, ako sme schopní spotrebovať do ideálneho dátumu ich spotreby, uvedenom na obale.

Aby ste sa nemuseli pasovať s pokazenými potravinami a vyhadzovať zbytočne peniaze, naučíme vás niekoľko múdrych riešení, ako skladovať potraviny bezpečne tak, aby boli čerstvé a vždy k dispozícii.

S cibuľou do pančuchy

 

 

Čerstvá, tvrdá cibuľa vydrží celé mesiace, ak viete, ako ju správne skladovať.

Skvelým tipom je jednoducho ju navliecť do starej pančuchy a priestor medzi jednotlivými cibuľami oddeliť uzlom.

Skladujte na suchom chladnejšom mieste.

Banány nezhnednú

 

 

Banány vám vydržia sotva pár dní a už zhnednú a zmäknú na kašu.

To sa deje kvôli tomu, že ich stopka produkuje plyn etylén, ktorý urýchľuje dozrievanie.

Riešenie: Zabaľte konce banánov do plastového vrecka.

Spomalí sa tak vylučovanie etylénu a zabrzdí dozrievanie.

Pomôže to aj inému ovociu, ktoré máte v blízkosti banánov.

Využite alobal

 

 

Zabalte zeler, brokolicu alebo hlávkový šalát do alobalu a skladujte v chlade.

Zelenina ostane čerstvá dlhšie ako 4 týždne.

Papierová utierka

Listovú zeleninu zabaľte do papierovej utierky.

Tá absorbuje nadbytočnú vlhkosť, vďaka čomu zelenina tak rýchlo nezvädne.

 

 

Kríčkové paradajky nepatria do chladničky

Aj keď si väčšina ľudí myslí pravý opak, kríčkové paradajky by sa mali ideálne skladovať pri izbovej teplote.

Umiestnite ich do nádoby vystlanej papierovými obrúskami.

Uistite sa, že stonky paradajok smerujú nahor, aby sa zabránilo poškodeniu šupky zeleniny.

 

 

Jablká vydržia až 6 mesiacov

Musíte ich však skladovať správne.

Najideálnejšie je udržiavať ich v prostredí, v ktorom sa teplota pohybuje od 0 do -1 stupňa.

Oddeľte poškodené jablká a ostatné kusy skladujte v spodnom regáli v chladničke určenom na ovocie a zeleninu.

 

 

Uložte mrkvu do piesku

Áno, piesok môže skutočne predĺžiť trvanlivosť koreňovej zeleniny.

Ak ju uložíte do piesku alebo pilín, predĺžite tým trvanlivosť týchto druhov zeleniny.

Syr zabaľte do papiera na pečenie

 

 

Keď syr rozbalíte, odhoďte pôvodný obal a zabaľte ho do papiera na pečenie.

Vydrží dlhšie a jeho aróma a chuť sa nezmení.

Veríme, že boli pre vás tieto rady užitočné.

Veľa šťastia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Dnes najobľúbenejšie