plny-hrniec_transparent_negativ.png

Nepridávam k nim vodu, ocot, ani soľ a napriek tomu mi paradajky v pohároch vydržia až 2 roky: Najlepší spôsob sterilizácie!

Odložte si z úrody paradajok aj na zimu a naložte si ich do pohárov.

 

 

Vďaka tomuto postupu nepotrebujete naliať do pohárov vodu, pridať ocot, ani soľ.

Vyskúšajte a môžete si aj v zime pochutnávať na vlastných paradajkách.

 

 

Veríme, že bude tento recept z youtube kanála Melissa Mir pre vás užitočný.

Potrebujeme:

3 kg paradajok

Postup:

Paradajky si dôkladne umyjeme čistou vodou.

Uložíme ich na plech.

 

 

Potom plech vložíme do predhriatej rúry.

Pečieme ich pri teplote 200 °C asi 20 minút. 

 

 

Pripravíme si čisté a suché zaváraninové poháre.

Poháre sú s objemom 1 500 ml. 

 

 

Upečené paradajky preložíme do pohára.

Naplníme až po vrch. 

Do hrnca si na dno položíme bavlnenú utierku.

 

 

Vložíme doňho poháre.

Zalejeme vodou asi do polovice pohára. 

Poháre zavrieme viečkami.

Hrniec prikryjeme pokrievkou. 

 

 

Sterilizujeme po dobu 20 minút.

Potom poháre vyberieme.

Dôkladne utiahneme všetky viečka.

Viečka pohárov musia byť tesne uzavreté.

Za žiadnu cenu do nich nesmie vniknúť vzduch.

Skladujte na chladnom mieste a paradajky vydržia čerstvé aj 2 roky.

Paradajky odtrhnem a uchovávm takto!

 

Aj vy sa tešíte z bohatej úrody paradajok? Ak chcete tieto plody uchovať dlhšie, ako len pár dní po zbere, prípadne ich nechcete zavárať, máme pre vás skvelý tip. Ide o pomerne netradičný tip, no funguje naozaj výborne.

Poradíme vám, ako skladovať paradajky v perfektnom stave po celé emsiace.

Ponúkame vám neobvyklý, no zároveň veľmi jednoduchý spôsob skladovania paradajok po dobu celého roka – vákuové zmrazovanie!

Určite budete súhlasiť, že je oveľa užitočnejšie a ľahšie vybrať si paradajky z mrazničky, než kupovať „plastové“ napodobeniny z obchodu počas zimného obdobia.

 

 

Týmto spôsobom môžete zmraziť celé paradajky, prípadne ich nakrájať na kúsky.

Táto metóda vám nezaberie veľa miesta v mrazničke, pretože balenie s paradajkami je kompaktné a ploché.

Dokonca aj do malej mrazničky sa zmesti viacero balení.

Vezmite si hrubé plastové vrecúško (obyčajné alebo špeciálne, na zmrazovanie) a pripraviť si paradajky (akéhokoľvek druhu).

Poukladajte ich do jedného radu.

Vezmite si obyčajnú plastovú slamku, z vrecka vytiahnite všetok vzduch a zatočte ho. Hotovo!

Video nájdete na konci článku.

Paradajky v pohári bez vody a nálevu – takto predĺžite ich trvanlivosť aj na týždne

 

 

Je možné uchovať paradajky aj bez marinovania či zavárania?

Áno, prezradíme vám jednoduchý ale účinný trik, vďaka ktorému sa z čerstvých paradajok môžete tešiť celé týždne po tom, ako ich úroda v záhrade skončí.

Paradajky ostanú šťavnaté a svieže.

Doprajte chuť letného slniečka aj v chladnom jesennom počasí.

Pre túto metódu je nutné zvoliť nepoškodené, menšie kusy paradajok.

Potrebujeme (na 3 l pohár):

5-6 lyžíc horčicového prášku

Paradajky

Sterilizované poháre

Postup:

Paradajky umyjeme a dôkladne osušíme.

Na dno suchých pohárov nasypeme horčicový prášok, uložíme vrstvu paradajok a opäť zasypeme práškom. Opakujeme vrstvy až kým nenanplníme celý pohár.

Poslednú vrstvu tvorí horčicový prášok.

Pohár dobre uzavrieme.

Potom pohár obrátime na ležato a jemne rolujeme po rovnej ploche, aby sa horčicový prášok dostal na všetky miesta.

Éterické oleje obsiahnuté v horčicovom prášku chránia paradajky pred baktériami spôsobujúcimi hnitie.

Navyše, prášok má silné konzervačné účinky,  vďaka čomu paradajky ostanú dlho čerstvé.

 

Nakladané paradajky bez vody, octu a soli!

Nakladané paradajky sú výborným doplnkom do rôznych šalátov, polievok…

 

 

Vyskúšajte ich zavariť podľa nášho nevšedného spôsobu a nebudete ľutovať.

 

 

Dobrú chuť!

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes