Vzala obyčajné lístkové cesto a ostré nožnice: Táto finta posunie aj obyčajnú štrúdľu na celkom novú úroveň!

Krásne nápady z obyčajného cesta, z ktorého ste zvyknutí pripravovať štrúdľu, závin alebo iné pečené dobroty. Použiť môžete aj obyčajné lístkové cesto, je to len na vás. Stačí, aby ste namiesto klasického postupu urobili jednu malú zmenu – cesto rozstrihajte ostrými nožnicami, táto malá úprava dokáže s výsledkom skutočné zázraky. Krajšie nápady sme dlho nevideli.

Stačí pár strihov a vyzerá celkom inak!

Pozrite sa, aké krásne veci môžete vytvoriť:

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

Strihaný závin “babičkin obrus”

Starý recept na strihaný závin: Babičkin obrúsok!

Potrebujeme:

250 g polohrubej múky

1 vajce

25 g čerstvého droždia

235 ml mlieka

55 g kr. cukru

25 g masla

55 ml oleja

štipku soli

Náplň:

1 šálka celého maku

Mlieko

Cukor podľa chuti

Postup:

Do teplého mlieka pridáme droždie 1 lyžicu cukru a necháme vyjsť kvások. Do inej misky preosejeme múku, pridáme zvyšný cukor, soľ, olej, zmäknuté maslo, vajce, kvások a vypracujeme cesto. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.

Na náplň si mak povaríme v osladenom mlieku, aby zmäkol. Potom necháme vychladnúť.

Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika – hrúbka cca 0,5 cm.

Na cesto rovnomerne navrstvíme náplň. Zavinieme a závin stočíme tak, aby sa oba konce dotýkali. Preložíme na pelch vystlaný papierom na pečenie. Teraz vezmeme nožnice (ostré a pomastené olejom) a závin nastriháme (viď. obrázok). Nastrihnuté pásiky rozložíme striedavo na obe strany – vďaka tomu nám vznikne pekný tvar.

Necháme 20 minút podkysnúť. Potrieme vajíčkom a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 40 minút.

Dnes najobľúbenejšie