Najlepšia rada, ako uchovať kôpor a petržlen na celý rok: Šťavnaté, voňavé a presne ako čerstvé – zelené bylinky NEKUPUJEM ani v zime!

Aby ste si zaistili zelené bylinky na celý rok a nepoužívali ich iba v sezóne, odporúčame vám použiť jednoduché a užitočné tipy z youtube, ktoré používajú aj profíci vo svojich kuchyniach.

1 spôsob

Všetky zelené bylinky veľmi dobre umyjeme a osušíme.

Je veľmi dôležité, aby na povrchu byliniek nebola voda.

Zeleninu nakrájajte nadrobno a vložte do plastovej fľaše.

Pretrepte, aby sa zmestilo čo najviac byliniek.

Zatvoríme a vložíme do mrazničky.

Táto metóda je dobrá, pretože vo vnútri fľaše sa nebudú vytvárať ľadové kryštály, zeleň nebude absorbovať pachy z mrazničky.

2 spôsob

Vezmeme si formu na ľad alebo misku na vajcia, do jednotlivých buniek dáme zeleň, zalejeme vodou a zamrazíme.

Keď sú bylinky vo forme takto zmrazené, vložíme ich do vrecka a uložíme do mrazničky.

Je to pohodlné – vezmete jednen kúsok a hodíte do polievky alebo iného jedla.

3 spôsob

Vložte nakrájanú zeleninu do malých plastových nádob a zakryte ich viečkami, vložte ich do mrazničky.

Pohodlné, pretože zeleň neabsorbuje pach iných jedál a je skladovaná kompaktne.

4 spôsob

Zeleninu rozdelíme do plastových vreciek, tie dôkladne postláčame a vytlačíme vzduch.

Dáme do mrazničky.

Táto metóda umožňuje kompaktne uložiť veľa zelene a zeleniny.

5 spôsobo

Zeleninu nenasekajte, zväzok vložte do vrecka, zrolujte do tuby a vložte do mrazničky.

Táto metóda pomáha ukladať zeleň a zeleninu, ktorú neskôr použijeme do náplní. Napríklad – ryby na pečené v rúre.

Ako uchovať bylinky čerstvé bez zmrazenia?

Bylinky  najskôr dôkladne opláchnite a potom osušte- bylina by nemala byť vôbec mokrá.

Nádoby – ideálne sklenené umyte a tiež dôkladne vysušte.

Z byliniek následne odrežeme hrubú stonku a uložíme ho do nádoby.

Nádobu zavrieme a uchovávame v chladničke.

Keď bylinky potrebujeme, jednoducho vyberieme z nádoby toľko-koľko potrebujeme.

Bylinky môžeme takýmto spôsobom skladovať 2-3 mesiace.

Ako uchovať zelené bylinky ešte dlhšiu dobu?

Byliniky najskôr umyte, nechajte trochu uschnúť a nasekajte nadrobno.

Tvrdé časti stonky odstráňte, kôpor vložte do sklenenej nádoby, zatlačte prstami a zalejte octom

Vrch pohára potom zakryte fóliou alebo celofánom a upevnite gumičkou.

Takto uskladnené bylinky sú vynikajúce do omáčok, polievkou alebo prívarkov. Pred použitím sceďte a prepláchnite.

 

 

Dnes najobľúbenejšie