Ako uchovať melón čerstvý až do Vianoc?

Vedeli ste, že melón môžete uchovať čerstvý až pol roka? Ukážeme vám, ako na to!

Práve teraz je obdobie jedného z najobľúbenejších letných plodov – červeného melónu. Už o pár týždňov sa však jeho obdobie skončí, vytratí sa pultov obchodov a budeme si naň opäť musieť počkať do ďalšieho leta.

Dnes vám ukážeme metódu, ako uchovať melón tak, aby vám vydržal čerstvý ďalšieho pol roka.

Čerstvý a šťavnatý melón až pol roka!

Táto metóda dlhodobého uchovania ovocia a zeleniny pochádza z Indie a používa sa na uchovanie plodov s hrubou kôru – teda aj na melóny. Jej podstatou je vrstva parafínu alebo vosku, ktorá sa nanesie na povrch plodov a zakonzervuje ich na dlhú dobu v perfektnom stave. Vrstva zabraňuje strate vlhkosti z vnútra ovocia a zároveň je bariérou pred baktériami, spôsobujúcimi hnitie plodu.

Túto metódu môžete vyskúšať aj vy a k vianočnému alebo novoročnému jedlu, môžete podávať aj čerstvý melón.

Potrebujeme:

Melón utrieme suchou handričkou (nemusíte ho umývať).

Parafín alebo vosk roztavíme vo vodnom kúpeli. Ak nemáte parafín, použite obyčajné sviečky alebo kahance, z ktorých vyberiete knoty. Sviečky rozlámte na menšie kúsky.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

screenshot 1

Rozpustený parafín alebo vosk necháme chvíľu vychladnúť a rovnomerne nalejeme na povrch melónu tak, že ho otáčame dookola. Vrstva by mala byť hrubá 0,5 cm.

Povrch necháme vychladnúť a celkom stvrdnúť.

Melón potom vložíme do čistej suchej krabice vystlanej slamou alebo novinami. Uložíme na chladné, tmavé a najmä suché miesto – ideálne v komore alebo pivnici, v dostatočnej vzdialenosti od vykurovacích zariadení.

screenshot

Čas od času melón skontrolujeme, aby sme sa presvedčili, že povrchová vrstva vosku sa nijako nenarušila.

Aký melón je na túto metódu vhodný?

Najdôležitejšie je vybrať melón, ktorý na povrchu nemá žiadne trhliny, pomliaždeniny, alebo iné známky poškodenia.

screenshot 3

Melón by nemal byť príliš veľký – maximálna hmotnosť by nemala presiahnuť 4 kg.

Melón nesmie byť prezretý – tieto melóny majú tenšiu kôru.

Pred servírovaním musí byť vrstva vosku celkom odstránená a melón dôkladne umytý.

screenshot 2

zdroj: brightside.me

Foto: reprofoto brightside. me