ČERSTVÝ CESNAK po celý rok: Odteraz ho skladujte už len týmto spôsobom!

Tento spôsob skladovania vám zabezpečí, že cesnak vydrží dlho čerstvý. 

Niekedy sa začne cesnak počas skladovania rýchlo kaziť, začína hniť a strúčiky sú zošuverené.

Takmer všetka získaná úroda sa musí jednoducho vyhodiť.

Aby ste tomuto problému predišli, použite osvedčený spôsob správneho uskladnenia úrody cesnaku.

 

 

Portál poradbook poradil jedinečnú metódu uskladnenia cesnaku, ktorý vám takto vydrží čerstvý až do jari. 

Keď cesnak skladujete v chladničke, môže začať vysychať, hniť alebo klíčiť. 

Už pri jeho selektovaní na uskladnenie dbajte na to, aby bol cesnak pevný a zdravý. 

 

 

Tento spôsob skladovania vám zabezpečí, že cesnak vydrží dlho čerstvý. 

Metóda so sviečkou

Po vykopaní zo zeme hlávky cesnaku nechajte dobre preschnúť. 

 

 

Potom si pripravte parafínové sviečky alebo použite plynový horák.

Opatrne odstráňte všetky nečistoty z hláv, ale tak, aby ste na nich nepoškodili šupku.

Potom zapáľte sviečku alebo plynový horák, na hlavičkách spáľte korene cesnaku a odložte ich na miesto.

 

 

Pomocou tejto metódy vydrží cesnak čerstvý po dlhú dobu. 

Cesnak v oleji

Strúčiky cesnaku zbavte šupín, naplňte ich do čistej sklenenej nádoby a nalejte do nej olej.

 

 

Nádobu s cesnakom skladujte v chladničke.

Trik s čiernym vreckom, soľou a zázvorom

Potrebujeme:

čierne igelitové vrecko

papierovú utierku

 

 

2 PL soli

kúsok zázvoru

gumičku

Postup:

Cesnak si vložíme do igelitového vrecka.

Na papierovú utierku si nasypeme soľ. 

Zázvor si nakrájame na plátky a tie položíme na soľ v utierke.

 

 

Teraz utierku zabalíme a zagumičkujeme. 

Takto pripravenú utierku vložíme k cesnaku do vrecka. 

Vrecko pevne zviažte a odložte na suché miesto. 

V tejto forme vám cesnak vydrží čerstvý aj celý rok. 

 

 

Zázvor má silnú korenistú chuť, ktorá dokáže zabíjať baktérie. 

Soľ zase absorbuje vlhkosť. 

Čierne vrecko blokuje svetlo a zabraňuje klíčeniu. 

Trik s cigaretami

 

 

Nikotín v cigaretách má absorpčnú funkciu, ktorá dokáže cesnak udržať v suchom prostredí.

Cesnak vložte do igelitového vrecka a vložte k nemu 2 cigarety. 

Uchovávajte v chladničke pri teplote do 5 °C.

Papierová utierka a sóda bikarbóna

 

 

Rozložte si papierovú utierku a nasypte na ňu trochu sódy bikarbóny. 

Následne na ňu nasypte asi lyžicu sypaného čaju.

Čaj obsahuje polyfenoly, ktoré zabraňujú klíčeniu cesnaku.

Čajové lístky dokážu účinne absorbovať pachy, aj vlhkosť.

Vrecko s cesnakom zaveste na dobre vetranom mieste a cesnak vám vydrží čerstvý minimálne 6 mesiacov. 

Ryža

 

 

Ryžu si nasypte do misky a vložte do nej cesnak tak, aby bol v ryži úplne zahrabaný.

Takto je cesnak v suchu a nemusíte sa báť, že by začal klíčiť alebo plesnivieť. 

Soľ

Táto metóda si vyžaduje debničku alebo trojlitrovú nádobu.

Teraz vrstvite cesnak striedavo so soľou. 

 

 

Soľ nasypte tak, aby pevne obklopil cesnak.

Strúčiky cesnaku tak zostávajú čerstvé aj po dlhšiu dobu a nemôžu zhniť ani začať klíčiť: je to akoby boli zakonzervované v soli.

Iným spôsob, ako ochrániť cesnak pred vlhkosťou, je použitie pilín, popola alebo múky namiesto soli za predpokladu, že horná vrstva sypkého produktu je v hrúbke minimálne 2 cm.

Ďalšia metóda uskladnenia

Cesnak, podobne ako bylinky, nestráca po zmrazení svoje priaznivé vlastnosti, vôňu a chuť.

Naopak, vďaka nízkej teplote ich budete môcť dlhodobo zachovať.

Hlavnou podmienkou je cesnak na zmrazenie pripraviť a potom obdobie jeho čerstvosti môžete skutočne predĺžiť až do ďalšieho zberu.

 

 

Na tento účel je najlepšie použiť čerstvé hlávky (také, ktoré boli samozrejme po vybratí z pôdy dostatočne vysušené).

Rozhodne sa nepokúšajte zmraziť nahnitý či poškodený cesnak – hrozí, že by nakazil aj ostatné vaše zásoby.

Ako pripraviť cesnak na zmrazenie

Celé hlávky

 

 

Vezmite si plastovú potravinársku fóliu a zabaľte do nej každú neošúpanú hlávku cesnaku.

Takýto jednoduchý trik im pomôže udržať si čerstvosť, vôňu aj šťavnatosť a  po rozmrazení je hlávka ako úplne čerstvá.

Celé ošúpané strúčiky

 

 

Ošúpte strúčiky a dajte ich do uzatvárateľných plastových vreciek, určených do mrazničky.

Pred použitím ich nemusíte ani rozmraziť, ale okamžite pridajte do jedál.

Pretlačený alebo najemno nasekaný cesnak

 

 

Cesnak ošúpte, nakrájajte alebo pretlačte cez lis a výslednú hmotu rozložte do formy na ľad.

Nechajte ho úplne stuhnúť a potom ho vyklopte do nádoby alebo sáčkov (uzatvárateľných).

Takýto mrazený cesnak je vhodný do polievok, šalátov a dressingov.

Veľa šťastia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie