Zelené bylinky už nedávam do mrazničky, toto je perfektné: Jeden TRIK a ostanú čerstvé celé mesiace – poraďte to každému!

Výborný nápad z youtube, ako uchovať koriander, kôpor a petržlenovú vňať na dlhú dobu v úplne čerstvom stave. Takto som skladovala bylinky v bylinky dlho čerstvé.

Voňajú aj chutia ako čerstvo odtrhnuté.

Bylinky  umyjeme v studenej vode. Moja mama do vody pridáva aj trochu octu (asi 1/2 pohára na 1 vandlík vody).

Foto: youtube/Recetas y Más TV

Necháme dobre odkvapkať.

Foto: youtube/Recetas y Más TV

Rozložíme si čistý uterák alebo utierku.

Rozložíme naň bylinky.

Foto: youtube/Recetas y Más TV

Necháme aspoň 90 minút vysušiť.

Foto: youtube/Recetas y Más TV

Nakrájame – bylinky musia byť suché.

Foto: youtube/Recetas y Más TV

Do pohára zo skla dáme na dno papier.

Navrstvíme bylinky a prikryjeme fóliou.

Foto: youtube/Recetas y Más TV

 

Foto: youtube/Recetas y Más TV

 

Foto: youtube/Recetas y Más TV

Uchovávma v chladničke, stačí len otvoriť a máte krásne čerstvé a voňavé bylinky.

Foto: youtube/Recetas y Más TV

Tip, ako uchovať kôpor na celé mesiace

Kôpor je veľmi užitočná bylina, ktorá nám v záhrade často vyrastie bez toho, aby sme ju cielene pestovali.

Táto aromatická bylinka je silným prírodným bojovníkom pri problémoch s hmotnosťou – keďže dokáže zrýchliť metabolizmus, nespavosťou, nadúvaním, vysokým krvným tlakom, gastritídou a významne pomáha aj pri ochoreniach obličiek.

Dokonca, niektoré výskumy uvádzajú, že kôpor je účinný prostriedok proti bolestiam hlavy.

Okrem zdravia je však kôpor veľmi prospešný aj pri varení.

Dokáže skvele dochutiť mäso a pokrmom dodá jedinečnú chuť. Vynikajúci je tiež napríklad v obľúbenom kôprovom prívarku.

Ako však dosiahnuť, aby nám kôpor vydržal čerstvý a chutný aj po odtrhnutí? Jednoduchý spôsob ako ho zachovať v bezchybnom stave aj bez zmrazenia!

Ako uchovať kôpor čerstvý bez zmrazenia?

Kôpor najskôr dôkladne opláchnite a potom osušte- bylina by nemala byť vôbec mokrá.

Nádoby – ideálne sklenené umyte a tiež dôkladne vysušte.

Z kôpru následne odrežeme hrubú stonku a uložíme ho do nádoby.

Nádobu zavrieme a uchovávame v chladničke.

Keď kôpor potrebujeme, jednoducho ho vyberieme z nádoby toľko-koľko potrebujeme.

Kôpor môžeme takýmto spôsobom skladovať 2-3 mesiace.

Ako uchovať kôpor ešte dlhšiu dobu?

Kôpor najskôr umyte, nechajte trochu uschnúť a nasekajte nadrobno. Tvrdé časti stonky odstráňte, kôpor vložte do sklenenej nádoby, zatlačte prstami a zalejte octom.

Vrch pohára potom zakryte fóliou alebo celofánom a upevnite gumičkou. Takto uskladnený kôpor je vynikajúci do omáčok, polievkou alebo prívarkov. Pred použitím sceďte a prepláchnite.

 

Foto: pixabay

Dnes najobľúbenejšie